Visoko na lestvici precepljenosti

Slika: Pixabay.com

Opozicijske Levica, LMŠ, SD in SAB so danes vložile predlog državnemu zboru, da se prične postopek pred ustavnim sodiščem in obtoži predsednika vlade Janeza Janšo, da je kriv za slabo precepljenost v Sloveniji. Očitno pa dekletom in fantom, ki so ob začetku epidemije zbežali od odgovornosti za zdravje Slovencev, marsikaj ni jasno, vedo samo to, da bi radi spet vladali. Brez programa in idej, brez sočutja do sočloveka, ki so ga izkazali ob pozivih h kršitvam vladnih odlokov in posledično širjenju virusa. Šarčeva vlada je celo Kitajcem iz že skoraj praznih skladišč podarila zajetno količino mask, naslednjo dobavo pa je načrtovala za konec leta. In ravno ti ljudje bi obtoževali vlado Janeza Janše in njega osebno nevestnosti pri delu. Dejstva pa so drugačna, utemeljuje jih tudi ta graf.

Kot je razvidno, je Slovenija po precepljenosti nad EU povprečjem in med deset najuspešnejšimi državami na svetu. In to kljub temu, da je nekdanji zdravstveni minister Gantar, ki je bil odgovoren za nabavo cepiva,  na podlagi mnenja svetovalne skupine za cepljenje naročal predvsem AstraZeneco, ki je bila sprva predstavljena kot najhitrejša in najcenejša, a sedaj dobavlja zgolj četrtino pogodbenih količin.

Situacija glede cepljenja se jev zadnjem času bistveno izboljšala, saj si je Slovenija dodatno izborila še skoraj 1.5 mio doz cepiva, kar omogoča sedanji nadpovprečni tempo cepljenja. V nasprotnem primeru bi bili tam kjer so Hrvati ali Bolgari, na dnu prikaza o precepljenosti. In najpomembnejše, ob tem tempu cepljenja bomo dosegli zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev epidemije do začetka poletja.