Včeraj več kot 1300 okužb

Slika: Pixabay.com

Po uvedbi novih ukrepov, ki so začeli veljati včeraj in omejujejo tudi gibanje med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj, na Gorenjskem ni bilo zaznati kršitev. Žal pa je do kršitev prišlo v Mariboru, kjer je peščica protestnikov zahtevala odpravo ukrepov. Na dogajanje se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da vse, ki se norčujejo iz zelo resne situacije, nasprotujejo nujnim ukrepom za zmanjšanje stikov in posledično okužb, ponovno poziva k treznosti in odgovornosti.

Gorenjci smo omejitev gibanja vzeli resno, saj je situacija pri nas izredno slaba. Štirinajst dnevna incidenca, do vključno 19.10.2020, je kar 646 in je najvišja v Sloveniji.

Vir: NIJZ

Zaradi slabe epidemiološke slike je bil včeraj v Kranju regijski sestanek pristojnih glede epidemije na Gorenjskem. Na sestanku so bili predstavniki Osnovnega zdravstva Gorenjske, jeseniške bolnišnice, klinike Golnik, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, civilne zaščite in Mestne občine Kranj.

Dogovorili so se, da bodo predstavniki civilne zaščite stopili v stik z občinskimi odbori, posebej tistimi, ki imajo v svojih občinah domove za starejše ter da bodo pripravili načrte rdečih con v dodatnih objektih. Izdali bodo skupna navodila za župane, kako apelirati na prebivalce in delodajalce, da naj bolni in tisti, ki so bili v stiku z obolelimi, ostanejo doma. Redarske službe bodo opozarjale prebivalce na spoštovanje ukrepov. Župani pozvali koncesionarje s področja zdravstva, naj prispevajo osebje za področja, kjer je veliko pomanjkanje, še posebej v domove za starejše ter da naj v svojih občinah tudi aktivirajo prostovoljce, preventivna dejavnost po zdravstvenih domovih naj se začasno zapre, medicinske sestre pa naj se preusmeri v domove za starejše, kjer imajo okužbe.

Portal siol.net pa je danes zjutraj zapisal, da je bilo včeraj potrjenih kar 1323 novih okužb.