Vaterpolo: ŠD Kranj 75 popravil rezultat iz pred dveh let, mladinci petnajsti

Kranj, Minsk – V Kranju se je s finalnimi tekmami v petek končalo evropsko veteransko prvenstvo za vaterpoliste. Slovenija je imela na prvenstvu dva predstavnika, ki sta nastopila v kategoriji 60+ in 40+.

V kategoriji 60+ je pod vodstvom trenerja Toma Baldermana nastopila ekipa Veterani Triglav v postavi Tugo Vidic, Franci Kuhar, Matjaž Kodek, Matjaž Avsec, Bor Balderman, Jože Velikanje, Franc Nadižar, Janez Vodopivec, Bojan Berce, Rudi Planinšek, Milivoj Velićkovič, Iztok Schnabel, Jože Homar, Vojko Podvršček in Brane Milovanovič. V svojem prvem nastopu so morali priznati premoč veteranov nizozemskega HSC de Robben, ki so jih premagali s 17:2. Sledil je poraz na drugi tekmi proti veteranom Italije Nuoto 2000 Napoli s 14:1. Tretji dan so imeli za nasprotnika ponovno veterane Italije Europa Sportng Roma, ki so bili boljši in zmagali s 7:3, v četrtem nastopu pa so bili že blizu zmage, ko so igrali z nemškimi veterani SC Canstatt, saj so vodili, a na koncu morali priznati premoč nasprotnika, ki je zmagal s 6:3.

Veliko boljše pa je šlo veteranom ŠD Kranj 75 Triglav, ki so nastopili v kategoriji 40+ in v postavi  Roman Naglič, Branko Hajdinjak, Borut Nadižar, Gašper Stružnik, Damjan Podjed, Primož Troppan, Tadej Peranovič, Aleš Vončina, Blaž Rebolj, Elvir Bečič,  Uroš Čadež, Krištof Štromajer in Nikola Hajdin, pod vodstvom trenerja Sandija Mikoletiča in Bojana Grabca izboljšali rezultat, ko so bili na Reki četrti, sedaj pa osvojili tretje mesto. V svojem prvem nastopu so premagali s 14:5 češki SK Decin, v drugem pa v težki tekmi še madžarski OSC KFT s 6:3 ion v svoji skupini osvojili prvo mesto. V polfinalu so se pomerili s splitsko Maglo in bili poraženi s 10:4 in tako igrali za končno tretje mesto, nasprotnik pa ponovno madžarski OSC KFT. Tudi tokrat so bili boljši in zmagali s 6:5, vodili pa tudi s 4:0. Osvojitev tretjega mesta je zaslužena, saj so vse tekme odigrali na visokem nivoju in dobrimi obrambami vratarja Romana Nagliča.

Istočasno kot v Kranju pa je potekalo mladinsko evropsko prvenstvo v Belorusiji, kamor je je skozi kvalifikacije uvrstila reprezentanca Slovenije. V Minsku so nastopili v postavi Aleksander Dekovič (Koper), Urban Verbič (Triglav), Luka Sokler (Kamnik), Matic Rahne (Triglav), Salishan Salihi (Ljubljana), Dejan Gostič, Andraž Pušavec, Aljaž Troppan (vsi Triglav), Miha Petrovčič (Ljubljana).Blaž Briški. Rok Bergant (oba Kamnik), in Martin Mrgole (Triglav) in kapeten ekipe Jan Justin (Triglav) . V pred tekmovali skupini so jih čakali težki obračuni, saj so v skupini imeli reprezentanco Hrvaške, Španije in Turčije, Po pričakovanju so vse tri tekme izgubili, s Hrvaško 14:4, s Španijo 16:4 in Turčijo 15:6. V polfinalu za uvrstitev od 13 do 16 mesta so nastopili proti Gruziji im izgubili s 12:8 in se v finalu za končno 15. mesto srečali s Veliko Britanijo. Bili so boljši in zmagali s 8:7. Dvakrat je zadel Matic Rahne, po enkrat pa še Urban Verbič, Andraž Pušavec, Aljaž Troppan, Jan Justin, Blaž Briški in Rok Bergant. »Po 7. letih smo v slovenskem vaterpolu zopet nastopili na Evropskem prvenstvu. Tokrat v Minsku. V skupinskem delu smo nastopali proti Hrvaški (14:4), Turčiji (15:6) in Španiji (16:4). Imeli smo težko skupino saj sta se tako Hrvaška kot Španija uvrstili v polfinale Evropskega prvenstva. Odigrali smo solidno in po pričakovanjih za tako mlado reprezentanco kot smo jo imeli, če vemo, da smo bili v povprečju vsaj 2 leti mlajši od drugih. V nadaljevanju smo odigrali pričakovano z Gruzijo 12:8 in za 15. mesto premagali ekipo Velike Britanije z 8:7. Torej po tisto, kar smo prišli nam je uspelo. Zopet smo na vaterpolskem zemljevidu. Najboljši posameznik je bil najmlajši Aljaž Troppan, ki bo prvenstvo tudi končal med tremi najboljšimi strelci turnirja, kljub temu, da je star šele 16 let. V kolikor bi vaterpolska zveza poskrbela za nas na lepši način in nam omogočila kvalitetnejše priprave bi verjetno lahko naredili se korak več. Slovenski klubi za to reprezentanco niso naredili ničesar. Stanje je klavrno in pod pričakovanji. Trenutno smo nekonkurenčni boljšim ekipam in 10 golov oddaljeni od medalj. Ljudje v zvezi nimajo osnovnih idej o vodenju športa. S tem zadnjim dejanjem se zaključuje moja reprezentančna kariera in odstopam z mesta vseh funkcij na nivoju državnih selekcij-» je po končanem prvenstvu povedal trener Aleš Komelj..

 

 

 

                                                                                                                      Jože Marinček

Jože Marinček