V visokogorju še vedno zimske razmere

V  letošnjem letu se je v gorah zgodilo že več smrtnih nesreč. Usodni so bili snežni plazovi, padci in zdrsi. Kot pravijo na Policijski upravi Kranj, smo trenutno v obdobju navidezne idile, ki pa ni tako varna, kot se zdi na prvi pogled. V visokogorju je še vedno veliko snega. Ponekod je ta trd in zbit, posamezna pobočja so lahko tudi poledenela. Nevarni so predvsem grebeni, izpostavljena pobočja in brezpotja.
Samo ustrezna oprema v trenutnih razmerah ni dovolj. Potrebna je tudi velika previdnost,  ne precenjujte svojih izkušenj in zmožnosti ter prilagodite ture razmeram na terenu. To so stvari, ki jih družbena omrežja in splet velikokrat prikažejo  drugače, kot so v resničnosti. Kar je lepo, za vsakega ni nujno tudi varno.
Zato  obiskovalce gora policisti pozivajo, naj spoštujejo sebe in gore in naj ne podcenjujejo razmer. Pozivajo še, naj se v gore ljudje odpravljajo v družbi z vsaj še eno osebo, doma  oziroma prijateljem ali svojcem pa naj pred odhodom tudi javijo kam gredo, in sicer točno turo in dinamiko vzpona in sestopa, s kom gredo in kdaj se nameravajo vrniti. Pomembno je tudi vpisovanje v knjižice v planinskih kočah in na vrhovih, ker se tako ob morebitni nesreči in iskanju zoži območje reševanja.