Glede na dnevno število ujetih oseb, ki nezakonito vstopajo v državo, bomo letos do konca leta zabeležili kar med 60.000 in 70.000 tisoč ujetih ilegalnih migrantov

Če pogledamo letošnje številke ujetih ilegalnih migrantov, so le te drastično višje kot so bile v lanskem letu. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so prijeli 36.137 oseb, ki so nezakonito vstopile v našo državo, v celotnem lanskem letu pa so prijeli 32.024 oseb. Če primerjamo številke za enako obdobje v lanskem in letošnjem letu, so v obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 8. 2023 obravnavali 36.137 nedovoljenih vstopov v državo, v
istem obdobju leta 2022 pa 13.601 nedovoljenih vstopov.

Če številki do 31. avgusta dodamo še ilegalne prehode meje v mesecu septembru, se ta številka do včeraj ujetih oseb poveča še za 5.945 in je tako do včeraj bilo ujetih že 42.082 oseb, ki so nezakonito vstopile v Slovenijo.

Že sedaj smo presegli vse številke v zadnjih letih po letu 2015, ko je Evropo in Slovenijo preplavil migrantski val. Po tem letu v našo državo ni v nobenem letu stopilo toliko oseb. Krepitev ilegalnih prehodom meje se je začela povečevati v zadnji tretjini lanskega leta. V prvih osmih mesecih preteklega leta je po podatkih policije vstopilo v Slovenijo 13.601 oseb, do konca lanskega leta pa kar 32.024.

Če se bo letošnji trend nadaljeval, bo po predvidevanjih v državo letos nezakonito vstopilo med 60.000 in 70.000 tisoč oseb, ki na naše ozemlje pridejo večinoma preko Republike Hrvaške, kar kaže na to, da naša soseda ne varuje evropske zunanje meje, bore malo, da bi se ta trend ustavil, pa naredi tudi slovenska vladajoča politika.

V Slovenski demokratski stranki so zato najprej predlagali sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve na terenu. Žal predlog Poslanske skupine SDS, da se nujna seja odbora izvede zunaj sedeža Državnega zbora, ni dobil ustrezne podpore, in sicer:

»ZA« predlog je glasovalo 6 članov (poslanci Andrej Kosi, dr. Vida Čadonič Špelič, Anja Bah Žibert, mag. Branko Grims, Anton Šturbej in Žan Mahnič); 

 »PROTI« je glasovalo 8 članov Odbora (poslanci Sandra Gazinkovski, mag. Tamara Kozlovič, Tereza Novak, Nataša Sukič, Tamara Vonta, Teodor Uranič, Janja Sluga, Jožica Derganc).

Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je na 12. redni seji Državnega zbora RS predsedniku vlade Robertu Golobu zastavila ustno poslansko vprašanje glede problematike nezakonitih prehodov na južni meji. 

Poslanka Bah Žibert poudarila, da so informacije o nezakonitih prehodih naše južne meje alarmantne in sporočajo, da imamo v Sloveniji resen varnostni problem. Od začetka leta pa do danes je bilo na meji s Hrvaško obravnavanih krepko čez 40 tisoč nedovoljenih prehodov meje, številke pa samo še rastejo. Domačini upravičeno terjajo ukrepanje države. «Dejstvo je, da vas v Rigonce v vsem tem času še ni bilo«, je bila ostra poslanka, ki je predsedniku vlade predstavila tudi izpoved vaščanke iz Rigoncev, ki pripoveduje, da je bilo je po umiku vojakov in policistov z meje in vstopu Hrvaške v Schengen, migrantov iz meseca v mesec več, da so povsod smeti ter da se je stanje drastično poslabšalo. Vaščanka pripoveduje, da migranti ne prihajajo več samo ponoči, ne prihajajo samo ob železnici, prihajajo povsod ter da ne razumejo, kako lahko država pusti, da se nekdo prosto sprehaja čez mejo.

Če je v preteklosti veljalo, da je bilo med njimi še tudi kakšna družina, danes temu ni več tako. Gre za mlade moške, a kaotično stanje, ki kaže, da je vlada izgubila kontrolo in ne obvladuje razmer. Bah Žibertova je predsednika vlade Goloba opozorila tudi na kaos, ki vlada v migrantskih centrih. V azilnem domu na Viču, ki ima prostore za 350 oseb, je danes nastanjenih več kot 1200 migrantov, ki se gibajo povsod in nenadzorovano. Tu se je število kaznivih dejanj povečalo za skoraj 60 odstotkov, na kar opozarja tudi policija.

Poslanka je poudarila, da je to je odraz sedanje politike odprtih vrat do ilegalnih migrantov, ki so jih z odstranjevanjem varnostne ograje dobesedno povabili v Slovenijo. Še več, Slovenija postaja tudi raj za kriminalne združbe. Anja Bah Žibert je poudarila, da je država dolžna zaščititi svoje državljane in nedopustno je, da so ti ogroženi in živijo v strahu.

Predsednik vlade se je strinjal, da je število nedovoljenih prestopov meje v Sloveniji v letošnjem letu zelo poraslo in znaša preko 40 tisoč, a prenaša odgovornost na druge. Mnenja je, da je potrebno problem reševati z evropskimi partnerji, tudi Hrvaško in na izvoru, poslankino izvajanje pa označil za zastraševanje.

Na očitke predsednika vlade, da gre za zastraševanje s strani ekstremne desnice, je poslanka odgovorila, da so številke strašne in da ostro zavrača navedbe, da gre za politiko zastraševanja.

“Vi pa govorite, da odgovorna politika straši? Ljudje, ki ne upajo ven? Mi strašimo? Predsednik. Izvoljeni ste bili s strani državljanov Republike Slovenije in vaša dolžnost je, da jih zaščitite. A jih ne. Vi očitno ne poznate niti stanja, saj prihajate iz stranke, kjer vaši poslanci ne želijo niti tega, da se opravi seja na terenu, da bi se videlo stanje in pokazalo tem ljudem, da niso sami. In imate ministra, ki pride na terenu šele takrat, ko dobi ostro pismo. Pa še za to potrebuje šest dni. Zato se moramo resno pogovarjati. In prenehajte s tem populizmom o zastraševanju. Ljudje so prestrašeni in jih je strah. Ampak jih ne slišite. Obračate se strah stran. In to je vaša odgovornost”, je zaključila Bah Žibert in pozvala vlado k zaščiti državljanov.

Zaradi vse več oseb, ki ilegalno oziroma nezakonito vstopajo v Slovenijo, so v Slovenski demokratski stranki predlagali sklic nujne seje Sveta za nacionalno varnost.

Ob tem so zapisali: “V SDS predlagamo takojšen sklic nujne seje Sveta za nacionalno varnost, na kateri bi vsaj z zamudo obravnavali tako migracije kot širšo varnostno situacijo v državi. Skrbijo podatki o velikem povečanju kriminala v bližini migrantskih centrov, pa tudi drugod. V nekaterih delih države, kjer je policija slabo odzivna, se ogroženi državljani organizirajo celo v civilne vojaške straže in tako sami varujejo svoje premoženje. Ob tem pa še naprej plačujejo davke, iz katerih bi morala vlada financirati učinkovito zagotavljanje varnosti za vse.”

A je tudi ta predlog naletel na gluha ušesa, saj s s kabineta Predsednika vlade sporočili, da potrebe za sklic nujne seje Sveta za nacionalno varnost v razširjeni obliki ni.

Medtem pa, ko si Vlada RS zatiska oči, k nam vsakodnevno prihaja vse več oseb, ki na nezakonit način vstopajo v državo.

Spletno uredništvo