Že pred sprejetjem Celostne prometne strategije Občine Škofja Loka, so na občini Škofja Loka izvajali konkretne ukrepe s področja trajnostne mobilnosti.

Prvo električno polnilnico za električna vozila bodo namenu predali v četrtek, 29.6.2017 ob 10.00, na parkirišču na Kapucinskem trgu.

Električno polnilnico bosta skupaj predala župan Občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe in direktor Gorenjskih elektrarn, Aleš Ažman.

To bo obenem prva električna polnilnica na javnih parkiriščih v Škofji Loki, ki jo je postavila in uporabnikom predala družba Gorenjske elektrarne.

Občina Škofja Loka se je v sklopu priprave Celostne prometne strategije – področje spodbujanja trajnostne mobilnosti in optimizacije motornega prometa – odločila umestiti na zemljevid občin in mest z javnimi električnimi polnilnicami.

V ta namen je občina uredila vso potrebno infrastrukturo  za postavitev električne polnilnice za polnjenje dveh električnih avtomobilov. S tem zgledom želijo spodbuditi tudi druge deležnike in lastnike parkirišč – tako trgovskih centrov kot večjih podjetij – da namenijo sredstva in prostor za polnjenje električnih vozil.

Občina Škofja Loka pa bo v letošnjem letu tudi prenovila in posodobila svoj avtomobilski vozni park. Eno od novih vozil bo tudi električno vozilo. Še eno konkretno dejanje in spodbuda tudi vsem ostalim na poti k uresničevanju trajnostne prometne strategije.

Gorenjske elektrarne bodo na dan otvoritvi pripeljale električni avto in demonstrirali potek polnjenja ter predstavili koncept razvoja E-mobilnosti na Gorenjskem, kot tudi projekt E-trail v sklopu katerega bo postavljenih 10 električnih polnilnic na Gorenjskem. Povprečno trajanje polnjenja enega vozila bo trajalo približno eno uro.

Na Gorenjskem imamo trenutno 4 javne hitre električne polnilnice (DC 50 kW/AC 43 kW), saj je eden od pomembnih zastavljenih ciljev Petrola širjenje mreže javnih polnilnih mest za električna vozila. Najdete jih:

Poleg zgoraj omenjenih, pa je ena javna polnilnica AC 22 kW tudi pri Osnovni šoli Šenčur.

Na tej lokaciji je postavljena ena polnilnica za električna vozila z dvema vtičnicama. Polnilnica tako omogoča varno polnjenje dveh vozil hkrati. Moč polnjenja na posamezni vtičnici je lahko od 3,7 do 22 kW (AC), odvisno od tipa vozila. Za polnjenje električnega vozila potrebujete svoj kabel.

Priporočeno je, da pred uporabo polnilne postaje preverite njene karakteristike na zemljevidu in se pozanimate o tehničnih zahtevah (ustrezni usmerniki in polnilni kabli na strani vozila), ki morajo biti izpolnjene za varno polnjenje vozila. Pri hitrih polnilnicah so kabli že integrirani na polnilnicah.

Vir: Občina Škofja Loka, Petrol