V Radovljico na čokolado

V Radovljici se danes začenja že 8. Festival čokolade, ki bo od 12. do 14. aprila na ustaljenih radovljiških prizoriščih. Na festivalu bo z degustacijami čokolade in čokoladnih slaščic sodelovalo okrog 40 ponudnikov iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Festival ohranja kvaliteto skupaj z manjšimi družinskimi slovenskimi proizvajalci čokolade.

Na Vurnikovem trgu bodo pripravili delavnico izdelovanja čokolade od zrna do tablice s Hišo eksperimentov, kuharske šove s priznanimi kuharskimi chefi in dijaki Srednje gostinsko-turistične šole Radovljica, kuharske delavnice za otroke, degustacijo treh najbolje ocenjenih pralin natečaja Naj pralina Festivala čokolade in pump poligon za kolesa in skiroje.

Slika: Občina Radovljica

Na parkirišču ob Kranjski cesti se bodo obiskovalci lahko spustili po vrvi z jamarji iz Društva za raziskovanje jam Kranj. Kranjska cesta bo na delu med Vurnikovim trgom in glavno avtobusno postajo tudi letos, v soboto in nedeljo, zaprta za promet. Prometni režim, ki bo veljal v času festivala, več o prometni ureditvi bo napisanega na koncu.

Na parkirišču pred Grajskim dvorom bo prostor za letošnjo novost, Čokoladni ruby bingo. Gre za nagradno igro čokoladni bingo in novo ruby čokolado. Vse tri dni festivala, od petka do nedelje, bodo sodelujoči v čokoladnem bingu lahko izbrali štiri srečne številke, napisane s čokolado na tablice iz ruby čokolade, in z njimi lahko osvojili nagrade.

Na prostoru pred Grajskim dvorom si bodo obiskovalci lahko še poslikali obraz in izbrali »čokoladni« nakit. Z dijaki Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica pa se boste lahko še digitalno sprehodili po »čokoladni« Radovljici, v 360° potepu.

Park bo s svojo veliko travnato površino in pestro ponudbo športno zabavnih aktivnosti prostor za gostinsko ponudbo Okusov Radol’ce ter za koncerte izvajalcev Zmelkoow, Ansambel Saša Avsenika, Nipke, Help! A Beatles Tribute Band, 101-ka band in orkestri Glasbene šole Radovljica.

Vse dni festivala se bo v parku mogoče preizkusiti v streljanju z lokom, v cirkuških delavnicah, mlajši pa bodo lahko uživali v velikem peskovniku. Na glavnem festivalskem odru bo v soboto še modna revija »čokoladnih« kreacij dijakinj Srednje šole za oblikovanje Maribor, v nedeljo pa se v park vrača Mini Planica.

V parku bo festival ponudil še eno novost radovljiške turistične ponudbe: Medeno dogodivščino, v kateri bo na različnih točkah po mestu možno odkrivati življenje in delo čebel. Poučna pustolovščina se bo zaključila v Čebelarskem muzeju v Radovljiški graščini.

Graščina bo sicer tudi letos nudila prostor odličnim slovenskim čokoladnim ponudnikom, na trgu pred cerkvijo pa bodo na voljo čokoladne slaščice ter izbrana slovenska craft piva, ki bodo napovedovala letošnji festival Okusi piva, ki bo v Radovljici 1. junija.

Za otroke bodo na trgu pred cerkvijo delavnice s Čebelarskim muzejem, odprti pa bodo že prostori Stare lekarne, ki bo prikazala razvoj lekarništva ter ponudila zeliščno in čokoladno kozmetiko.

Novost letošnjega festivala je tudi pomemben korak k organizaciji dogodka z manj odpadkov. Gre za prvi tako množični dogodek, ki pristopa k temu okoljsko in ekološko odgovornemu gibanju. Podjetje Skaza je za festival doniralo 5 tisoč lončkov/kozarčkov, narejenih iz sladkornega trsa, ki so namenjeni večkratni uporabi.

Prav pa je, da izpostavimo še nekaj točk festivala, ki so se že v preteklosti izkazale za uspešne in jih zato ohranjamo ter še izboljšujemo:

Festival ostaja brez parkirnine in brez vstopnine, poskrbljeno bo za parkiranje. Obiskovalci pa se bodo v soboto, 13. aprila, na festival lahko pripeljali tudi z muzejskim vlakom. Vozni red je objavljen na spletni strani www.radolca.si ali na spletni strani Slovenskih železnic.

Radovljica je v zadnjih letih, tudi zaradi festivala čokolade, še bolj prepoznavna in obiskana turistična destinacija. V času festivala letos, že drugo leto zapored, zaznavajo porast nočitev in večje število skupinskih prihodov iz Slovenije in vedno več tudi iz tujine.

Prometna ureditev v času festivala

V času prireditve:

Prometni režim v času festivala bo podoben kot lansko leto, veljati pa bo začel v soboto ob 6.00 zjutraj. Vse do nedelje, 14. aprila bo za ves promet zaprt del Gorenjske ceste, Kranjske ceste in Linhartovega trga, po delu Kopališke ceste bo urejen enosmerni prometni režim. Enosmerni prometni režim bo v soboto in nedeljo po potrebi potekal tudi na delu Gorenjske ceste v primeru, da bodo potrebna dodatna parkirna mesta. Zaradi zagotavljanja varnega pretoka obiskovalcev od prizorišča na Vurnikovem trgu do parka, bo zaprta Kranjska cesta med Vurnikovim trgom in avtobusno postajo Radovljica. V petek bo prometni režim v Radovljici z izjemo starega mestnega jedra in dela Gorenjske ceste nespremenjen.

Parkirne površine za obiskovalce:

Na parkirne površine, urejene na skupaj osmih lokacijah, bodo obiskovalce usmerjali reditelji. Največja parkirišča bodo tudi letos urejena v bližini vstopa v Radovljico:

  • pri osnovni šoli,
  • na travnatih površini ob trgovskem centru Spar,
  • ob Šercerjevi ulici ter
  • na obstoječih parkiriščih ob Kopališki cesti, Cankarjevi ulici ter Gradnikovi cesti;
  • po potrebi bo dodatno parkirišče vzpostavljeno na delu Gradnikove ceste in Gorenjske ceste.

Prometni režim v času festivala bo podoben kot lansko leto, veljati pa bo začel v soboto ob 6.00 zjutraj. Vse do nedelje, 14. aprila bo za ves promet zaprt del Gorenjske ceste, Kranjske ceste in Linhartovega trga, po delu Kopališke ceste bo urejen enosmerni prometni režim. Enosmerni prometni režim bo v soboto in nedeljo po potrebi potekal tudi na delu Gorenjske ceste v primeru, da bodo potrebna dodatna parkirna mesta. Zaradi zagotavljanja varnega pretoka obiskovalcev od prizorišča na Vurnikovem trgu do parka, bo zaprta Kranjska cesta med Vurnikovim trgom in avtobusno postajo Radovljica. V petek bo prometni režim v Radovljici z izjemo starega mestnega jedra in dela Gorenjske ceste nespremenjen.

Več si lahko preberete na povezavi.