V  nekaj  urah  tri  trčenja  z  divjadjo

Danes ponoči so policisti obravnavali  tri  trčenja vozil z divjadjo.

  • Prva nesreča se je zgodila na poti iz Preddvora proti Jezerskem, ko je voznica z živaljo trčila med  vožnjo;
  • druga med vožnjo iz Dolenje vasi proti Škofji Loki;
  • tretji voznik pa je v divjad trčil pri Mojstrani.

Na  teh  mestih  se  divjad  pogosto  giblje in Na površinah, kjer cesta poteka mimo oziroma skozi gozdove in travnate površine, se  divjad pogosto giblje,zato je tam treba voziti  posebej  previdno  ter  s  prilagojeno  hitrostjo.  Vozniki naj možnost prisotnosti divjadi  upoštevajo   predvsem   tam,  kjer  so  na  divjad  opozorjeni  s  prometno
signalizacijo in kjer so prehodi divjadi čez prometne površine.

Kaj je v primeru trka pomembno in kaj storiti? 

  • voznik naj z odsevnim jopičem najprej poskrbi za svojo varnost;
  • z oznako na cestišču naj poskrbi za varnost drugih voznikov;
  • o trku naj obvesti center za obveščanje na številki 112, kjer imajo vse potrebne informacije, o trku pa bodo obvestili higiensko službo in upravljavca lovišča.
  • V primeru, ko je trk povzročil le poškodbo in se je divjad umaknila od cestišča, je obvestilo centru za obveščanje še posebej pomembno. V primeru, da je je žival še živa, vas lahko resno poškoduje.

Trk z živaljo običajno na vozilu povzroči materialno škodo, kar je v največ primerih tudi razlog, da vozniki ostanejo na kraju dogodka. To je pomembno tudi zato, da lahko pokažejo policiji in lovcem, kje naj začnejo iskati ranjeno žival.

  • Poškodovano ali ubito žival pustite pri miru in se je ne dotikajte.  Če je še živa, vas lahko resno poškoduje že srna, obstaja pa tudi možnost, da je žival bolna in je lahko prenašalec bolezni zoonoze, ki se lahko prenese na človeka.

Že res, da je v teh nesrečah največkrat prisotna srna,  vendar so pogosti tudi povozi male divjadi in drugih prostoživečih živali, ki pa  so za ohranitev naravnih ekosistemov enako pomembne.

Opozorilo: Odvoz srne ali katerekoli druge divjadi oziroma prostoživeče živali je kazniv, saj se to meso je obravnava kot potencialno bolno in zato ni primerno za prehrano.

Vir: PU Kranj, Lovska zveza Slovenije