Kranj, 13. april 2023 – Mestna občina Kranj (MOK) bo v kratkem v mestni potniški promet vključila štiri električne avtobuse, do konca leta še dodatne štiri. Na treh lokacijah po Kranju bodo vzpostavili tudi e-polnilnice zanje in župan MOK Matjaž Rakovec je včeraj z direktorjem podjetja Riko Janezom Škrabcem podpisal pogodbo za postavitev skupno osmih polnilnih mest na treh lokacijah. Projekt je skupaj s postavitvijo hranilnika električne energije na Zarici vreden približno 960.000 evrov in bo v celoti financiran z evropskimi sredstvi.

 

V Mestni občini Kranj bodo z uvedbo okoljsko čistih vozil še v mestni potniški promet naredili nov pomemben korak na področju e-mobilnosti, ki ga intenzivno razvijajo zadnji dve leti. V okviru projekta e-mobilnost bodo v prihodnjih letih zamenjali celoten vozni park zavodov, uprave in javnega podjetja, zgradili močno mrežo javnih električnih polnilnic, na strehe javnih objektov namestili sončne elektrarne in hranilnike električne energije.

Ob tem so s sredstvi Eko sklada lani izvedli nakup osmih e-avtobusov za mestni potniški promet. V floti avtobusov bodo od aprila dalje štiri taka vozila in še v tem mesecu bodo v bližini družbe Arriva, ki je koncesionar za izvajanje mestnega potniškega prometa v MOK, namestili štiri hitre polnilnice. Do jeseni bodo vzpostavili še dodatne štiri, in sicer pri sotočju Standard (ob Savski cesti) in na Zarici. Tam bodo namestili tudi hranilnik električne energije kapacitete 412 kWh za nemoteno polnjenje v primeru izpada električnega omrežja in bo povezan s sončno elektrarno.

Električne polnilnice bodo omogočale polnjenje avtobusov z močjo do 180 kW. Novi električni avtobusi, ki jih bo dobavilo podjetje MAN, se bodo polnili večinoma preko noči, po potrebi in glede na vozne linije pa se bodo kratkotrajno polnili tudi največ enkrat preko dneva. Tak način upravljanja je najbolj optimalen za ohranjanje življenjske dobe baterij avtobusov.

Za okoli 960.000 evrov vredno investicijo je MOK pridobila sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, za izvedbo projekta pa prek javnega naročila izbrala podjetje Riko, d. o. o.

»S podjetjem Riko smo pred dvema letoma zaključili projekt GORKI2, enega največjih in najbolj zahtevnih okoljskih projektov v Kranju, uspešno pa izpeljali tudi pilotni projekt Pametna Mlaka. Zdaj bomo sodelovali še pri nadaljnjem razvoju trajnostne mobilnosti, ki je pomemben dejavnik pri doseganju okoljskih ciljev. V kombinaciji z uvajanjem digitalizacije postajamo čedalje bolj zeleno, trajnostno mobilno in pametno mesto, k čemur smo tudi zavezani kot eno od mest, vključenih v projekt Misija EU 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Naslednji korak je oblikovanje celovitega načrta za podnebno nevtralnost na vseh področjih – od energetike do toplotne izolacije stavb, ravnanja z odpadki do prometne preobrazbe –, vključujoč investicijske načrte,« je ob podpisu pogodbe povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

»Z znanjem in izkušnjami pospešujemo elektrifikacijo cestnega prometa tudi v Kranju. Skupaj s partnerskim podjetjem MEGA M bomo postavili hitre ultra polnilnice, ki bodo namenjene hitremu polnjenju električnih mestnih avtobusov, možno pa bo polniti tudi električna osebna vozila. Ob tem bomo zgradili še novo elektro infrastrukturo in uredili postajališča avtobusov,« so sporočili iz podjetja Riko.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Občina Kranj, slika: Direktor podjetja Riko Janez Škrabec in župan MOK Matjaž Rakovec