V Kranju se je začel festival Krafft: “Režiserji ustvarjajo filme, zaradi igralcev pa radi hodimo v kino.”

3. Kranjski igralski filmski festival je odprla predsednica republike, dr. Nataša Pirc Musar.

V soboto je predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar odprla 3. Kranjski igralski filmski festival Krafft, ki bo potekal do 17. junija. Na odprtju, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, sta nagrade za življenjsko delo prejela igralca Boris Cavazza in Špela Rozin, bienalno nagrado častni lok pa plesalec in koreograf Iztok Kovač. Festival se je začel z mojstrskim tečajem legendarnega srbskega igralca Mikija Manojlovića, ki je prejel tudi častno nagrado zlato jabolko.

Igralsko nagrado veliki plan so prejeli Tina Vrbnjak za vlogo Klavdije Jaklič v seriji Gospod profesor, Jure Henigman za vlogo Sama Demšarja v seriji Gospod profesor ter člani Društva DSI Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gaber Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Anja Drnovšek, Tamara Avguštin, Dejan Spasić in Rastko Krošl za ansambelsko igro v celovečernem filmu Orkester. Igralsko nagrado glas risanke je prejel Jurij Zrnec, priznanje kontraplan pa Ana Lampret. Otvoritve so se poleg nagrajencev udeležili največji obrazi slovenskega filma.

V nagovoru pred podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) je predsednica republike poudarila, da si slovenski igralci zaslužijo festivale, kot je Krafft. DSI je označila kot primer enega najbolj aktivnih stanovskih društev, ki “skrbi za dvig kakovosti filmskega poklica, uvaja nova orodja in znanja, izboljšuje delovne pogoje snemanj ter skupaj z ostalimi združenji filmskih ustvarjalcev tudi dosega znatne izboljšave zakonske ureditve avdiovizualnega področja”.

Karte po pet evrov, številni dogodki brezplačni

Poleg ugodnih vstopnic, ki za vse celovečerce stanejo 5 evrov, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec izpostavlja še druge brezplačne dogodke, ki jih lahko obiščejo prebivalci in obiskovalci Kranja: “Na Krafftu se v kinu dogaja že dopoldan, saj so na sporedu slovenski mladinski filmi, ki so jih zaznamovali odlični igralci. Brezplačen ogled smo omogočili 450 kranjskim šolarjem. Krafft bo v Kranj pripeljal tudi brezplačne strokovne dogodke za nadobudne kranjske igralke in igralce, tri brezplačne večere projekcij kratkih igranih in študentskih filmov na vrtu Stolpa Škrlovec in brezplačen koncert duhovitega hrvaškega glasbenika Mikija Solusa.” Kranjski župan je še poudaril, da občina podpira kulturo: »Film je pomemben del kulture in kultura je doma v Kranju.«

Ponedeljek bosta zaznamovala prepovedan iranski film in Špela Rozin

Branko Završan, predsednik Festivala Krafft, je po otvoritvi povedal: “Vesel sem, da nam je že tretje leto uspelo organizirati edini igralski filmski festival v regiji, še bolj pa, da so se nam na otvoritvi festivala pridružili igralci, ki so tako pomembno zaznamovali slovenski film in kinematografijo nekdanjega jugoslovanskega prostora, da si filma brez njih sploh ne znamo predstavljati. Miki Manojlović je opravil odlično delo in za tekmovalni program izbral filme, ki so – tudi zaradi izjemne igre – prejeli nagrade na festivalih, kot so Berlin, Sarajevo, Locarno in Tribeca. Režiserji ustvarjajo filme, zaradi igralcev pa radi hodimo v kino. Zato vse ljubitelje filma iz Kranja in Slovenije še enkrat vabim na projekcije.”

Po otvoritvi je za festivalom že prvi dan projekcij, ki se danes nadaljujejo z edinstveno projekcijo filma Nenavadno dekle iz l. 1962. Film si je izbrala nagrajenka Špela Rozin, ki se bo udeležila tudi pogovora po projekciji. Ob 20. uri bo premierno na ogled emocionalna iranska drama Leilini bratje, ki je v Iranu prepovedana.

Manojlovića je k sodelovanju pritegnil fokus na igralca

Miki Manojlović je na novinarski konferenci pred otvoritvijo povedal, da ga je k sodelovanju pritegnila tema letošnjega festivala – komunikacija med igralcem in režiserjem. Poleg Manojlovića bo na festivalu sodelovala tudi kasting direktorica Nathalie Cheron, ki redno sodeluje z režiserjem Lucom Bessonom in bo na delavnici slovenskim igralcem povedala, kako z uspešnim kastingom priti do želenih filmskih vlog. Svojo unikatno metodo dela z igralci pa bosta predstavila italijanska režiserja Davide Del Degan in Ivan Gergolet.

Festival Krafft nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Do 17. junija bo ponudil skupaj 16 celovečernih filmov in vrsto spremljevalnih dogodkov. Odvija se v novem kinu MOJKINO Kranj, ki se nahaja v prostorih nekdanjega kina Center. Več informacij najdete na spletni strani festivala.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Kranj