V Kranju prižgali lučke

Kranj se je včeraj odel v praznično podobo. Tik pred akademijo ob prazniku Mestne občine Kranj je župan Matjaž Rakovec na Glavnem trgu v spremstvu otrok dobrotnikov prižgal novoletno razsvetljavo.

Dobrodelnost ne pozna meja. Tako bodo letošnji december v ospredju vsi, ki dobro v srcu mislijo.

Obiskovalci prve prireditve v sklopu Prešernega decembra so imeli priložnost spoznati učenke in učence kranjskih osnovnih šol, ki so znani po svojih odprtih srcih in dobrih dejanjih.

Balantič Ožbej, ki obiskuje deveti razred OŠ Predoslje. Pohvale vreden fant je vedno pripravljen pomagati, ne le učiteljem, temveč predvsem sošolcem. Je samostojnem, zgovoren in zelo prijeten fant, z veliko prijatelji – in nikoli v konfliktu s sovrstniki. Učno pomoč nudi učencem tudi na domu. Ranya Waleed Mugalli Zorman je učenka sedmega razreda OŠ Franceta Prešerna.

Že v teh zgodnjih letih je otroška ambasadorka Unicefa v Sloveniji in predstavnica mreže nevladnih organizacij Eurochild, ki se ukvarja s pravicami otrok. V preteklem šolskem letu je na Prešernovi šoli organizirala dobrodelno akcijo Unicefa Cent na cent, kjer je predstavila Jemen, kjer je tudi sama živela pred vojno, in težke razmere, v katerih živijo njeni vrstniki zaradi spopadov in hudega pomanjkanja. Sošolce je nato pozvala k zbiranju kovancev, da bi podhranjenim jemenskim otrokom lahko priskrbeli terapevtsko hrano.

V akciji so zbrali kar 842 evrov. Osem letni Maks Šter, ki obiskuje tretji razred osnovne šole v Žabnici, že eno leto stoji ob strani prijatelju in sošolcu, ki so mu pred letom dni odkrili hudo bolezen. Maks je bil ves čas prestajanja težke bolezni in terapij ob prijatelju, ga bodril, mu pomagal in ga spodbujal. Maks še vedno nadaljuje s svojim poslanstvom in obiskuje bolnega sošolca ter mu lepša in lajša težke trenutke.

“Letos smo pri praznični okrasitvi mesta pripravili novost. Na slikoviti skali v Kanjonu Kokre, ob praznično osvetljenem lesenem mostu, stojijo jaslice. Opazujete jih lahko s pogledom iz zgornjega mostu. December je tudi čas obdarovanj. In letos bomo v Kranju ponudili darilo, ki je hkrati pomoč. V Kranju dobro v srcu mislimo je letošnja dobrodelna akcija. Z Društvom prijateljev mladine Kranj in nekaj šolami zbiramo sredstva za tiste, ki potrebujejo našo pomoč. Njihove zgodbe so res težke in seveda vas vabimo, da se nam pridružite.” je dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.