Mestna občina Kranj je v sodelovanju z veleposlaništvom Madžarske postavila doprsni kip Prešernovega sodobnika Sándorja Petőfija (1823–1849). To je šesti doprsni kip v Parku La Ciotat v Kranju, Prešernovem mestu, na t. i. poti Prešernovih sodobnikov.

 

Zbrane sta nagovorila tudi predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič in predsednik Državnega zbora Republike Madžarske László Kövér. Mestna občina Kranj je podpisala tudi pismo o nameri o sodelovanju z madžarskim mestom Székesfehérvár.

Mestna občina Kranj (MOK) v zadnjih letih daje velik poudarek mednarodnemu sodelovanju. Naredila je pomembne korake s predstavitvami Kranja na velikem odru od Švice do Črne Gore. Prvič v zgodovini se je v zadnjih dveh letih pobratila z mesti izven evropskih meja – s kitajskim Džangdžakovom in ameriškim Colorado Springsom. Vabila na predavanja in delavnice, na katerih bi predstavili svoje projekte in primere dobre prakse, prihajajo z različnih koncev Evrope. Uvrstila se je tudi v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, ponaša pa se še z nazivom evropska destinacija odličnosti 2023.

»V mednarodni izmenjavi izkušenj in povezovanju vidimo pomembno pridobitev. Na eni strani sledimo sodobnim smernicam, kot so koncepti trajnosti in pametne skupnosti, na drugi pa negujemo svojo dolgoletno zgodovino in bogato kulturno dediščino. Ena od novejših kulturnih pridobitev je Pot Prešernovih sodobnikov v Parku La Ciotat, ki simbolizira mednarodno povezovanje Kranja. Lani smo postavili kip Prešernovega francoskega sodobnika, ki ga je darovalo prvo pobrateno mesto Kranja La Ciotat, po katerem je park, v katerem se nahajajo spomeniki, dobil ime. Tokrat se petim kipom pridružuje še šesti – kip Prešernovega madžarskega sodobnika, to je Sándor Petőfi. Zahvaljujem se madžarskemu veleposlaništvu za donacijo kipa, visokim gostom in vsem drugim pa za sodelovanje pri še eni lepi mednarodni zgodbi Kranja,« je v nagovoru povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Pot Prešernovih sodobnikov se je začela jeseni 2021 v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije in predstavlja rdečo nit parka, ki simbolizira mednarodno povezovanje. Doprsni kip Prešernovega madžarskega sodobnika Sándorja Petőfija je izdelal kipar László Hunyadi. Sándor Petőfi velja za največjega madžarskega lirika, sodeloval je tudi v revolucionarnem gibanju ter v boju umrl, in sicer istega leta kot Prešeren, ki je takrat prebival v Kranju.

Odkritja kipa sta se udeležila tudi predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič in predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér, ki se je mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Oba sta nagovorila zbrane v parku. Med gosti sta bila tudi veleposlanik Madžarske v Sloveniji Andor Ferenc Dávid in veleposlanik Slovenije na Madžarskem Marjan Cencen.

Vir: Občina Kranj

»Pesnik, revolucionar in madžarski narodni junak Petőfi je s svojimi deli Madžarsko zaznamoval na podoben način, kot je to v Sloveniji uspelo največjemu pesniku Francetu Prešernu. Živel je v istem obdobju kot naš literat, delil podoben svetovni nazor in se tudi sam boril za uresničitev narodnih idej,« je v nagovoru povedala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Zahvalila se je kranjski občini, ker s postavitvijo spominskih obeležij Prešernovim mednarodnim literarnim sodobnikom bogati ne le park in mesto, pač pa vpliva tudi na zavedanje in znanje o pomenu zgodovinsko-kulturnega dogajanja tistega časa in nas opominja na minljivost ljudi ter nesmrtnost njihovih del in idej.

Župan MOK je visokim gostom izročil listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu oziroma zahvalni listini za udeležbo na dogodku. Za kulturni program so poskrbeli László Babinszki in András Pártos na violini in Levente Pártos z recitalom pesmi Sándorja Petőfija v madžarščini in slovenščini.

Sodelovanje med Kranjem in mestom Székesfehérvár

Odkritju kipa je sledil sprejem v občinski avli ob madžarskem državnem prazniku, ki je posvečen spominu na revolucijo in osvobodilni boj 1848–1849. Madžarski veleposlanik v Sloveniji Andor Ferenc Dávid je imel slavnostni nagovor, župana MOK in Székesfehérvárja pa sta podpisala pismo o nameri o sodelovanju med obema mestoma. Eno sodelovanje imata mesti že za sabo – konferenco o zelenih rešitvah v mestih –, v prihodnjih letih ga bosta še nadgradili na področju trajnosti in pametne skupnosti, kulture, mladih, športa …

»S prijateljskimi, pobratenimi in partnerskimi vezmi lahko resnično zaživi ideja t. i. združene Evrope, ki uveljavlja medsebojno spoštovanje, empatijo in spoštovanje tradicije, kulture in stališč med nami,« je ob podpisu povedal župan mesta Székesfehérvár dr. András Cser-Palkovics.

Gostje so se za konec vpisali še v častno oziroma protokolarno knjigo gostov MOK.

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Občina Kranj