V Kranju nakup Bitcoinov kar na bankomatu

V Kranju je včeraj začel delovati prvi klasični bankomat, na katerem lahko poleg običajnih storitev, opravite tudi nakup spletne valute bitcoin. Storitev je kot prva na svetu omogočila ena od najmanjših bank v Sloveniji – banka LON. Na uvedbo te storitve so se pripravljali dpbri dve leti in pol, kot odziv na slabo izkoriščenost bankomatov. Nakup bitcoinov na bankomatu naj bi bil zelo enostaven, predvsem pa se zanj ni potrebno prijavljati na splet. S tem želijo narediti nakup bolj dostopen in manj zapleten, ljudem pa dati še dodatno izbiro. Izbirale boste lahko med gotovinskim in kartičnim nakup Bitcoinov s tako imenovanim Bitcoin kuponom.

Kranj je zelo znan po kriptovalutah, saj je v njem prisotna že od samega začetka njenega pojava.

Kaj je Bitcoin?

Bitcoin je decentralizirana, anonimna in digitalna valuta, s katero je mogoče kupiti vse – od internetnih domen in izdelkov na spletu do orožja in droge. Namesto na zaupanju temelji na matematičnem šifriranju, namesto bankovcev pa uporablja elektronske bite. Namesto bank nadzor nad delovanjem sistema izvajajo vsi njegovi uporabniki oziroma bolje rečeno njihovi računalniki, ki tvorijo omrežje, ki beleži zgodovino vseh opravljenih transakcij. Dobite jih na spletnih tržnicah, kjer evre, dolarje, funte in druge valute zamenjate za bitcoine, ki jih nato porabite za različne storitve in izdelke (predvsem na spletu). (Vir: svetkapitala.delo.si)

Kriptovalute so zadnje čase postale zelo popularne. Vse več ljudi se odloča za trgovanje z njimi, k temu prispeva tudi njihova visoka rast.

Kot plačilno sredstvo ga danes sprejemajo spletni trgovci in (manj pogosto) fizične trgovine. Med uporabniki je več kot tisoč različnih podjetij, med katerimi so tudi velikani, kot so Microsoft (računalništvo), Paypal (spletno plačevanje), Zynga (spletne igre) in Shopify (spletna trgovina).