V Kranju Kosovarji s ponarejenimi listinami

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj so v zadnjem letu in pol podali okoli 900 pobud za razveljavitev dovoljenj za prebivanje in delo ter okoli 1.000 pobud upravnim enotam za ugotavljanje prebivališča tujcev. Ukrepov, vezanih na poslovanje in zaposlovanje pa je bilo 83. Policisti so v tem času obravnavali tudi 122 kaznivih dejanj, ki so povezana z zlorabo socialne, delavske in tujske zakonodaje. Ta kazniva dejanja so povezana s prepovedanim prehajanjem državne meje ali ozemlja države, kršitev temeljnih pravic
delavca, goljufije in ponarejanje listin.

Pred časom pa so odkrili goljufa, ki je s ponarejenimi listinami ogoljufal svoje rojake. Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj so preiskali 61 kaznivih dejanj ponarejanja listin in goljufij na škodo tujcev, ki so si v Sloveniji zaradi statusa in dela urejali prebivanje. Za kazniva dejanja je bil obravnavan osumljenec iz območja Kranja, ki v Sloveniji biva že dlje časa in si je na škodo državljanov Kosova s ponarejanjem potrdil v zadnjih dveh letih pridobil nekaj deset tisoč eurov protipravne premoženjske koristi.

Tujci so si s pomočjo osumljenca urejali nastanitev, ki je potrebna za pridobitev delovnega dovoljenja v Sloveniji, za kar so morali osumljencu plačati. Oškodovanci so verjeli, da bodo imeli ob prihodu v Slovenijo to urejeno in da jih čaka nastanitev. Kot pa so ugotovili policisti, so bila potrdila o začasnem prebivanju upravnih enot ponarejena, nastanitve pa sploh ni bilo. Osumljenec si je tako z goljufijo pridobil večjo finančno korist. V preiskavi so ponarejena potrdila policisti osumljencu tudi zasegli.

Zaradi odkritih kaznivih dejanj policija poziva tujce, ki so bili oškodovani na tak način, naj se jim javijo, saj njihovo bivanje v Sloveniji ni zakonito, saj nimajo urejenega statusa, kar je nezakonito.