Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 98 klicev.

Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 44, od tega 10 s področja kriminalitete, od tega trije o vlomih (v enem primerih je ostalo pri poskusu) in eden o tatvini; 14 s področja prometne varnosti, od tega šest o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so zasegli en avtomobil; 11 s področja javnega reda in miru, od tega trije o kršitvi na javnem kraju in štirje o kršitvi v zasebnem prostoru ter dva o dogodkih na Gorenjskem.

Dva vloma:
Blejski policisti so bili včeraj nekaj pred 8. uro obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi balkonska vrata in si protipravno prilastil denar. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kranjski policisti so bili včeraj okoli 9. ure obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi okno in si protipravno prilastil denar. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policija vam svetuje:

December je mesec praznikov, počitnic in nenazadnje so tudi dnevi krajši in temnejši, storilci kaznivih dejanj pa s tem postajajo aktivnejši. Zato policisti svetujemo, da tudi, če od doma odidete le za krajši čas (odhod v trgovino, sprehod, itd.), poskrbite da hiša ali stanovanje, ne dajeta videza, da v njej/njem ni nikogar. Pomembno je, da zaprete vsa okna in zaklenete vrata. Če ima vaša nepremičnina ograjo, senzorske luči, alarmno napravo je še toliko bolj varnejša. Pozorni bodite na neznane osebe in vozila, ki bi si ogledovale vašo okolico in bi se lahko pripravljale na izvršitev kaznivega ravnanja. Zapomnite si podatke o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe, saj ti podatki policistom lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja, v kolikor bi do takega dejanja prišlo. Vrednejše predmete (nakit, denar, itd…) ne hranite prosto doma, temveč jih odnesite v bančne ustanove. Ob daljši odsotnosti prosite sosede, prijatelje, sorodnike za redno praznjenje pošte iz nabiralnika in občasne obhode.

Vsi, ki bi v svojem okolišu zaznavali kakršnakoli kazniva ravnanja, neznane osebe in vozila, ki bi lahko izvrševali kazniva dejanja, pokličite na najbližjo policijsko postajo ali se povežite z vodjem policijskega okoliša, ki je zlati most med policijo in vami občani v lokalni skupnosti. Seznam: https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/organiziranost/policijske-uprave/pu-kranj/vpo-pu-kr. V vseh interventnih primerih pa seveda takoj pokličite na številko 113. Policisti se odzovemo na vsak klic.

Tatvina:
Kranjskogorski policisti so bili včeraj nekaj pred 12. uro obveščeni o tatvini denarja iz notranjosti parkiranega avtomobila. V Zgornji Radovni je neznani storilec delavcem, ki opravljajo sanacijska gozdna dela po vetrolomu, iz odklenjenega parkiranega avtomobila ukradel denar, ki je bil v torbici na vidnem mestu. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Preventiva: Svetujemo, da ob odhodu na sprehod, rekreacijo, izvajanje del, svoja vozila parkirate na osvetljenih ali frekventnih parkiriščih, v notranjosti ne puščate nobenih predmetov, vozila zaklenete in okna zaprete. Po možnosti si namestite alarmno napravo.

Hujši prometni prekršek:
Radovljiški policisti so včeraj okoli 10. ure obravnavali 77-letnega voznika, ki je vozil avtomobil v času veljavnega ukrepa, ki mu ga je izdalo pristojno sodišče. Avtomobil so mu zasegli. Z obdolžilnim predlogom bo predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Gorenjski prometniki nadzirali spoštovanje voznikov o omejitvi hitrosti in varnostni razdalji na gorenjski avtocesti

Včeraj so gorenjski prometniki med 8. in 16. uro, izvajali poostren nadzor nad vozniki motornih vozil o spoštovanju najvišje dovoljene hitrosti in zagotavljanju varnostne razdalje. Nadzor je potekal na gorenjski avtocesti. Meritve so se povečini izvajale na nadvozih avtoceste. V nadzoru je 19 voznikov vozilo prehitro in s tem prekoračilo najvišjo dovoljeno hitrost in bo za njih uveden prekrškovni postopek. Prav tako so policisti ugotovili 24 kršitev voznikov, ki niso imeli primerne varnostne razdalje. Tudi za njih bo uveden prekrškovni postopek.

Najvišja ugotovljena prekoračena hitrost je bila hitrost voznika, ki je na odseku avtoceste, kjer je omejitev 130 km/h peljal s hitrostjo 183 km/h. Za tak prekršek je predvidena globa 250 evrov in tri kazenske točke.

Spletno uredništvoVir: Policija