V Komunali Kranj so dobrodelni

Slika: Mestna občina Kranj

Le nekaj minut po tem, ko je Mestna občina Kranj v javnosti objavila prošnjo Fajdigove ambulante za prostovoljne prispevke za nakup naprave za razkuževanje prostorov, se je že oglasil donator. Komunala Kranj je poskrbela za to, da bo ambulanta, namenjena ranljivim skupinam brez urejenega zdravstvenega zavarovanja,  nemoteno delovala tudi v epidemiji covid-19. Od prošnje do predaje naprave je prišlo v treh delovnih dneh.

Zdravstveni dom Kranj zaradi prostorske stiske, ki jo je povzročila epidemija korona virusa, opravlja odvzem vzorcev za ugotavljanje okužb v sprejemni pisarni Fajdigove ambulante. Da bi v Fajdigovi ambulanti zagotovili varnost pred širitvijo virusa svojemu osebju – vsi delo opravljajo prostovoljno –, so potrebovali napravo za razkuževanje prostorov, ki so si jo pred tem sposojali od zasebnih ambulant z različnih koncev Slovenije. Ker za nakup niso imeli sredstev, so javnost prek Mestne občine Kranj (MOK) pozvali k prostovoljnim prispevkom. Za nakup bi zadostoval tisočak. Odziv je bil takojšen. Za donacijo je poskrbela Komunala Kranj, ki je glede na želje vodstva Fajdigove ambulante prispevala dve napravi v skupni vrednosti okoli 1000 evrov.

Kot so zapisali na Mestni občini Kranj, so se na prošnjo k donaciji naprave odzvale tudi druge organizacije in posamezniki, med njimi tudi kranjski mestni svetniki, ki so prispevali sredstva ali material za pomoč pri delovanju ambulante, za kar se jim vodstvo ambulante in MOK iskreno zahvaljujeta.

»V teh težkih časih smo spet pokazali, da znamo stopiti skupaj takrat, ko je to najbolj potrebno. Komunala Kranj je izkazala visoko raven družbene odgovornosti, kar je pomembno sporočilo v tej zahtevni preizkušnji soočanja z epidemijo. Zdravniki, ki v Fajdigovi ambulanti delajo prostovoljno, da bi pomagali ranljivim skupinam, bodo s to pridobitvijo lahko varneje delali naprej. Veseli me, da vsi deležniki v MOK uresničujemo naš moto, da skupaj zmoremo več. Vsi za enega, eden za vse,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Komunala Kranj je predala napravi za razkuževanje Fajdigovi ambulanti danes dopoldan. Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je pojasnil odločitev za donacijo: »Odreagiral sem spontano v tistem trenutku, ko sem prejel prošnjo MOK. Kot komunalno podjetje, ki v Kranju in ostalih okoliških občinah upravlja s t. i. kritično infrastrukturo ter izvaja dejavnosti, ki morajo biti opravljene tudi v teh kritičnih razmerah, se še kako zavedamo pomena dobre opremljenosti. Ta omogoča ne samo višjo raven storitev, ampak tudi višjo stopnjo varnosti. Donacija je naša gesta v znak solidarnosti do drugih ustanov, katerih delovanje je v teh prilagojenih okoliščinah nujno in neizbežno.«

Fajdigova ambulanta, ki v Kranju nudi brezplačne zdravstvene storitve ljudem brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, deluje tudi med epidemijo, vendar le po predhodnem naročanju na številkah 04 208 22 08 ali 031 518 372.

Vodstvo Fajdigove ambulante je bilo odziva in donacij zelo veselo. »Takoj po objavi prošnje za prostovoljne prispevke smo prejeli številne odzive, tako donacije kot klice. Izjemno me veseli, da ljudem ni vseeno za nas in so pripravljeni pomagati na različne načine. Vsem, ki so se odzvali in ponudili pomoč, se zahvaljujem v imenu naših požrtvovalnih prostovoljcev, predvsem pa  bolnikov brez zdravstvenega zavarovanja, ki obiskujejo našo ambulanto,« je dejal vodja ambulante in predsednik Društva Fajdigova ambulanta Tomaž Krišelj. Vsem, ki so pomagali s prispevki in zdravstvenimi pripomočki, se bodo v prihodnjih dneh poimensko javno zahvalili na spletni strani Fajdigove ambulante in Facebook profilu.