V Bohinju spodbujajo e-krožno

Slika: Občina Bohinj

E-naprave vsebujejo številne dragocene in med njimi mnogim živim bitjem škodljive elemente. Nekatere naprave, kot so recimo prenosi telefoni, vsebujejo tudi več kot 60 različnih elementov, tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih danes v povprečju uporabljamo manj kot 2 leti in jih na leto prodamo preko 1.5 milijard, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe še za eno leto prihranili 2.1 milijonov ton ogljikovega dioksida na leto.

Zaradi vseh teh dejstev so se v Občini Bohinj priključili projektu Life – Spodbujamo e-krožno, ki podaljšuje življenjsko dobo aparatov preko izvajanja različnih aktivnosti kot so popravila aparatov, ponovna uporaba aparatov in souporaba aparatov. Na Zbirnem centru v Bohinjski Bistrici so postavili nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček najdete pod nadstrešnico poleg zabojnika za odpadno elektroniko in je označen z rumeno tablo. Vanj lahko oddate še delujoče aparate za ponovno uporabo, kot so pralni stroji, hladilniki, zamrzovalniki, namizni in prenosni računalniki, ter vse druge aparate na elektriko ali baterije.

V kotičku zbirajo aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo. Kar 1-2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki in te po nepotrebnem končajo v predelavi materiala. Tako jim skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi naravnih virov in osnesnaževanju okolja, še posebej pri proizvodnji novih naprav, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnosti aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se izvajajo tudi zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo, tako da je tudi zaradi tega ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.