Poslanke in poslanci vladajoče stranke Gibanje svoboda so včeraj izglasovali spremembe  Zakona o finančni upravi po nujnem postopku, torej ponovno brez vključene javnosti in širše razprave. Pa so spremembe zakona sploh ustavne? 

 

Na Portalu OS so poročali o tem, da je vlada na predlog finančnega ministra Klemna Boštjančiča sprejela sporne spremembe zakona o finančni upravi, s katerim bo lahko Finančna uprava tajno sledila državljankam in državljanom in to brez sodne odredbe.

Ob tem ne smemo pozabiti, da tudi pri najtežjih kaznivih dejanjih, policija osumljencu lahko sledi le na podlagi odredbe sodišča.

Zakon o finančni upravi sicer določa, da se sledi blagu in ne osebi (torej šoferju), a dejstvo je, da blago brez osebe ne more z enega na drugo mesto. Seveda je vladajočim bil to tudi edini zagovor.

Za spremenjen zakon so glasovali prisotni poslanci Gibanja svoboda, koalicijska partnerja SD in Levica pa sta seveda zakonu dala tiho odobravanje, saj glasovanju za ali proti zakonu nista prisostvovala.

Bomo zdaj lahko pod drobnogledom prav vsi, če se bo nekomu tako zahotelo? Če bo nekdo na Finančni upravi mislil, da smo plačali premalo davkov, prijavili premalo premoženja, ima zdaj precej bolj proste roke.

Več o tem si lahko preberete na Portal OS.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Portal-OS.si
Naslovna slika je simbolična.