Iz občine Kranj sporočajo žalostno vest, da se je v 92. letu za vedno poslovil dr. Dušan Petrač (1932–2023), od leta 2017 častni občan Mestne občine Kranj.

Vpis v ŽALNO KNJIGO bo na dan seje Mestnega sveta MO Kranj, v sredo, 31. maja 2023, v Galeriji MO Kranj (Slovenski trg 1, prvo nadstropje občinske stavbe) v času uradnih ur MO Kranj.

Dr. Dušan Petrač, slovenski fizik svetovnega slovesa, se je rodil v Kropi, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Šolanje je nadaljeval na Gimnaziji Kranj in končal študij fizike na Univerzi v Ljubljani. Po končanem študiju se je leta 1957 zaposlil kot profesor fizike na kranjski gimnaziji, leta 1963 pa odšel v ZDA, kjer je doktoriral na Univerzi Kalifornija v Los Angelesu. Disertacija je obravnavala pojave v super tekočem heliju. Dobil je naziv častni občan Los Angelesa. Do upokojitve je bil zaposlen v Laboratoriju za rekreativni pogon ameriške vesoljske agencije NASA v Pasadeni, kjer je postal višji znanstveni svetnik. NASA mu je podelila naziv ambasador osončja.

Dr. Dušan Petrač je sodil med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike. Ob neposrednih delovnih zadolžitvah je bil avtor več kot 30 znanstvenih člankov, aktiven na številnih internih in mednarodnih znanstvenih posvetovanjih v Ameriki, Evropi in na Japonskem. Prejel je več priznanj in nagrad NASE, posebej za zasluge pri razvoju infrardečih astronomskih satelitov in eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji. Bil je svetovalec in član Univerze Stanford, univerze v Berlinu, član akademije znanosti v New Yorku, društev American Physical Society in Planetary Society ter znanstveno raziskovalnega društva Sigma KSI. Znanstvenemu področju vesoljske tehnike je dal neizbrisen pečat v svetovnem merilu. Svojo poklicno pot je začel v Kranju, v Slovenijo pa se je zelo rad vračal kot predavatelj. Bil je tudi prvi kandidat slovenskega rodu za polet v vesolje in častni član Inženirske akademije Slovenije. Leta 2017 mu je Mestna občina Kranj podelila naziv častnega občana.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Občina Kranj