Umrl častni občan Mestne občine Kranj prof. Matevž Fabijan

Matevž Fabijan, vir: MOK

Umrl je profesor Matevž Fabijan (1933–2024), ki je leta 2022 zaradi neprecenljivega doprinosa k razvoju kakovostnega zborovskega petja ter uveljavitve doma in v tujini prejel naziv častni občan Mestne občine Kranj. Profesor Fabijan je z ustanavljanjem in vodenjem številnih novih pevskih zasedb populariziral zborovsko petje med pevci in publiko. V stavbi Mestne občine Kranj bodo v sredo, 19. junija 2024, v spomin nanj odprli žalno knjigo.

Prof. Matevž Fabijan se je glasbi zapisal že kot mladenič, študiral je klavir na glasbeni šoli v Ljubljani, končal zborovodsko šolo ter na Akademiji za glasbo študiral solopetje. Najprej je kot učitelj glasbe deloval na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju, leta 1965 pa je postal profesor glasbe na Gimnaziji Kranj, kjer je poučeval vse do leta 1989.

Bil je eden od pionirjev in nosilcev kakovostnega dviga slovenskih zborov, ki sodijo v sam svetovni vrh. Med drugim je vodil Mladinski pevski zbor Gimnazije Kranj in Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj in tako v mestu pustil neizbrisen pečat. Njegova dediščina živi in bo živela v Kranju in celotni Sloveniji še naprej. Njegova največja strast je bila namreč poučevanje mladih in navduševanje mladih rodov za glasbo, predvsem za zborovsko petje, ki ima tudi zaradi njega v Kranju še posebno mesto in bogato tradicijo. Dokaz njegove velike ljubezni do petja mladine je bilo vodenje Mladinskega pevskega zbora RTV Ljubljana, ki ga je prevzel leta 1968 in pri tem požrtvovalnem delu vztrajal polnih 35 let. Za svoje dolgoletno delo na področju glasbene umetnosti je prejel vrsto priznanj, tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Zveze kulturnih organizacij Slovenije. Leta 2022 je postal častni občan Mestne občine Kranj.

V Komunikacijskem središču MOK (pritličje stavbe) bo v četrtek, 20. junija 2024, in petek, 21. junija 2024, v spomin nanj odprta žalna knjiga, in sicer v času uradnih ur. Vpis v žalno knjigo bo možen tudi na dan seje mestnega sveta v sredo, 19. junija 2024, in sicer v Galeriji MOK v prvem nadstropju.

Mestna občina Kranj svojcem izreka iskreno sožalje.

Spletno uredništvo
Vir: MOK