Tujci v Kranju ustanavljajo politično stranko

Če smo že nekaj časa vajeni, da se pred kranjsko občinsko stavbo gnete tujcev, ki čakajo na dovoljenje za začasno prebivanje, pa je bilo včeraj povsem drugače. Gneča je bila še bistveno večja kot pretekle dni, tujci pa niso čakali na dovoljenje za začasno prebivanje, pač pa so želeli overiti svoj podpis za podporo stranki, ki jo ustanavljajo v Kranju. Da bi izvedeli kaj več o programu nove stranke, ki naj bi v Kranju dodobra premešala politične karte, smo se prebili do enega od ustanoviteljev, Shqiprona G., ki nam je v tekoči slovenščini, sicer z rahlim naglasom, predstavil nekaj točk iz njihovega programa.

Najbolj zanimivo se nam je zdela točka programa, kjer želijo preimenovati mesto KRANJ v KRA. Sogovornik nam je to slikovito utemeljil s tremi argumenti. Kot prvo tujci zelo težko izgovorijo besedo KRANJ, še posebej zadnji dve črki NJ, zato si iz čisto praktičnega vidika želijo, da KRANJ postane samo KRA. Druga utemeljitev ima zgodovinske korenine. Očitno so tujci natančno preučili zgodovino mesta KRANJ, saj poznajo starodavni zapis, ki so ga odkrili na obzidju ob Globusu, kjer je zapisano, da se je KRANJ nekoč že imenoval KRA in bi na podlagi tega zgodovinskega dejstva želeli mestu povrniti prvotno ime.

Tretja utemeljitev je politične narave. Kot nam je povedal sogovornik, zelo dobro spremljajo politično dogajanje v Kranju. Zaradi teženj krajevnih skupnosti, ki ležijo severno od avtoceste vedo, da bodo te krajevne skupnosti ob ustanavljanju svoje občine pri delitvi premoženja zahtevale tudi del imena KRANJ. Želijo si namreč zadnji dve črki NJ, ki bi jih kasneje spremenili v NY in tako poimenovali novo občino, da bodo bolj prepoznavni, ko bodo hodili v Bruselj po nepovratna sredstva.

Gospod Shqiprona nam je povedal še, da si želijo, da vratarnico na vhodu v občinsko zgradbo spremenijo v obrat hitre prehrane, kjer jih bodo pregovorno gostoljubni Gorenjci “počastili”, in sicer naj bi tiste, ki čakajo na dovoljenje za začasno prebivanje pogostili z jufko ali kebabom, vsem tistim, ki pa čakajo na slovensko državljanstvo, pa naj bi postregli s kislim zeljem in ajdovimi žganci, saj želijo tudi v kulinariki prevzeti naše običaje in navade.

Ja, volitve so blizu in da gre zares je bilo opaziti pri nekaj vidno razburjenih mestnih svetnikih, ki so namrščenih čel skozi stranski vhod vstopali v občinsko zgradbo. Za KRA, oprostite, za KRANJ gre!