Tri nesreče na smučiščih in v gorah.

Slika: Pixabay.com

Gorenjski policisti so minuli vikend obravnavali tri nesreče na smučiščih. Dve smučarki sta sami padli v petek in se poškodovali. V soboto pa so policisti smučarji obravnavali trk med smučarjem in deskarjem. Smučar si je v nesreči huje poškodoval nogo. Policisti Policijske uprave Kranj pozivajo k upoštevanju FIS pravil varnega smučanja, previdnosti in uporabi zaščitne opreme. Posebej pozorni bodite na mlajše otroke in smučarje s slabšim znanjem smučanja.
Na Gorenjskem so bili policisti minuli vikend obveščeni o treh nesrečah v gorah, v katerih so reševali gorski reševalci. V petek je planinka zdrsnila in padla na spolzki podlagi nad Gozdom pod Kriško goro. V soboto je planinec zdrsnil in padel pri Martuljških slapovih. Pot je bila zaledenela. S kraja ga je odpeljal helikopter Slovenske vojske. Včeraj pa so bohinjski gorski reševalci reševali planinca, ki je zdrsnil na območju Vogarja. V še eni nesreči včeraj pa je na območju Kamnika posredovala tudi gorska policijska enota s policijskim helikopterjem in združeno ekipo za reševanje na Brniku. Planinka si je pri zdrsu na spolzki gozdni poti iz planine Kisovec proti Sv. Primožu poškodovala nogo. Odpeljana je bila v
zdravstveno ustanovo.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo na prisojnih pobočjih je velika. Ozračje se močno ogreva, kar vpliva tudi na snežno odejo v visokogorju in sredogorju. V zadnjih dveh dneh strokovnjaki opažajo plazove mokrega sprijetega snega na prisojnih legah. Ta pojav bo v prihodnjih dneh še izrazitejši, saj se bo ozračje še bolj ogrelo. Na strmih travnatih območjih se lahko sprožijo talni plazovi. Tudi na osojnih legah se snežna odeja preobraža. Določena pobočja so stabilna, v nekaterih grapah pa je še vedno nepredelan sneg. Grebeni so spihani in poledeneli, navaja v svojem poročilu Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič.