Šest medalj na Evropskem veteranskem prvenstvu za slovenske predstavnike

Slovenija je od 26. avgusta do 9. septembra gostila Evropsko veteransko prvenstvo v vaterpolu, plavanju, skokih v vodo ter sinhronem in daljinskem plavanju.

V plavanju je tekmovalo 66 slovenskih plavalcev, med njimi tudi štafeta na 4 x 50 m mešano, v kateri je na veteranskih prvenstvih debitirala Sara Isaković. Osvojili so odlično 3. mesto. Bronastega odličja so se v finalu v četrtek, 30. avgusta, veselili vaterpolisti SD Kranj 75, slovenski skakalec v vodo Aleš Karničnik pa je bil drugi.Prvega mesta se je veselil Matjaž Markič na 50m prsno, bronasta pa sta bila še Henry Vehovec v kategoriji 60+ na 50m prsno ter Vera Panža na 100m prsno.

Kranj, Bled, Kamnik in Jesenice so zadnjih 14 dni gostili Evropsko veteransko prvenstvo, na katerem je tekmovalo 4.714 tekmovalcev v petih disciplinah: vaterpolu, plavanju, skokih v vodo ter sinhronem in daljinskem plavanju.

Prvi so s tekmami začeli vaterpolisti, med njimi tudi dve kranjski ekipi. Ekipa SD Kranj 75 je v kategoriji nad 40 let zasedla odlično 3. mesto, Veterani Triglava pa so bili v kategoriji nad 60 let šesti. Dva slovenska tekmovalca sta odlično zastopala domače barve na tekmovanjih v skokih v vodo na Jesenicah, Aleš Karničnik se je na koncu veselil 2. mesta v kategoriji 40–44 let.

Kranjski bazen je plavalce gostil od nedelje, 2. septembra, do petka, 7. septembra. V plavanju je med skupno 2.809 tekmovalcev tekmovalo 63 slovenskih predstavnikov. V šestih tekmovalnih dneh je bilo doseženih kar 29 evropskih veteranskih rekordov. Želje po medalji pa ni skrivala slovenska štafeta oziroma njeni člani Sara Isaković, Tanja Blatnik, Matjaž Markič in Sandi Murovec, ki so na koncu v hudi konkurenci osvojili odlično 3. mesto. Najboljša slovenska plavalka Sara Isaković, ki je na veteranskih prvenstvih debitirala prav v Kranju, se je dobrega rezultata veselila predvsem zato, ker s svojim plavanjem spodbuja zdrav način življenja in aktivnost v vseh starostnih obdobjih. Na slednje pa zagotovo prisega tudi najstarejši udeleženec prvenstva, 94-letni Franz Zigon iz Avstrije.

Sinhroni plavalci so tekmovali v Kamniku, včeraj pa se je zaključilo še daljinsko plavanje na Bledu, kjer so tekmovalci uživali v dveh dneh sončnega vremena na eni najčudovitejših prog. Na krajši, 3 km razdalji je tekmovalo kar 957 tekmovalcev, med njimi 28 slovenskih plavalcev, na daljši, 5 km razdalji pa 549 tekmovalcev, od tega 12 Slovencev.

Evropsko veteransko prvenstvo je predstavljalo izjemno priložnost tudi za vse gostujoče kraje – Kranj, Bled, Kamnik in Jesenice ter tudi Radovljico, ki je prav tako sodelovala pri projektu. Kot je na otvoritveni slovesnosti 2. septembra 2018 povedal župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, so si želeli in se zelo potrudili, da so tekmovalci kar najbolje doživeli prvenstvo in kraje ter da se bodo v prihodnje še vrnili. Tako je organizator v sodelovanju z Zavodi za turizem gostujočih krajev ter Slovensko turistično organizacijo pripravil dobre predstavitve krajev in dodatne aktivnosti, na otvoritveni slovesnosti pa so se predstavili tudi vrhunski slovenski glasbeniki. Najbolj je zbrane navdušila Lea Sirk.