Strateški forum na Bledu

Eden osrednjih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije – 16. blejski strateški forum – se je začel z otvoritvenimi nagovori gostitelja, ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

Kot je poudaril minister Logar, da so med glavnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja odpornost, odprta strateška avtonomija in Konferenca o prihodnosti Evrope. Kot je še dejal, potrebujemo vizijo, kje želimo videti EU v prihodnosti.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v nagovoru dejal: »To je ključno vprašanje našega časa – kako razumeti in uveljavljati vrednote in mehanizme iskanja konsenza in vzajemnega spoštovanja, subsidiarnosti in solidarnosti. V skupno dobro vsakega sodelujočega naroda.«

Tako program predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije kot program letošnjega foruma sta bila zasnovana z namenom, da bi našli rešitve za obstoječe izzive in svojo pozornost usmerili v prihodnost Evrope, našo skupno prihodnost. Teme letošnjega foruma so tesno prepletene z vsemi ključnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja – od okrevanja po epidemiji, zelene in digitalne preobrazbe, prihodnosti evropske integracije do čezatlantskega sodelovanja in sodelovanja v indopacifiški regiji, izzivov držav vzhodnega partnerstva, stabilnosti Sredozemlja in skupnega upravljanja Jadranskega morja ter bolj učinkovitega odzivanja na podnebne spremembe.