Stanje v bolnišnicah bo ves november kritično

Slika: Pixabay.com

Tudi danes so novice o okuženih z virusom Covid-19 žal slabe. Če je bilo ob 5.991 opravljenih testih 1.685 pozitivnih na korona virus, kar je manj kot prejšnje dni, pa je žal umrlo kar 30 bolnikov, kar je največ v enem dnevu. Skupno število smrtnih primerov je od začetka epidemije tako naraslo že na 471.

Kot je danes na novinarski konferenci povedal dr. Matjaž Jereb, se je na intenzivnih oddelkih do danes v drugem valu zdravilo 383 bolnikov. Povprečna starost zdravljenih v bolnišnicah je 65 let, povprečna starost umrlih pa 75 let. Na intenzivnem oddelku je trenutno starostni razpon hospitaliziranih od najmlajšega s 43 leti do najstarejšega s 86 leti.

Vrha drugega vala bolnišnice še niso dosegle. Pri bolnikih se zdravstveno stanje v hujšo obliko bolezni lahko razvije v prvih 7 dneh, zato Jereb pričakuje vrh na navadnih oddelkih v sredini novembra, na intenzivnih še kasneje, zato bo stanje v bolnišnicah še ves november kritično.

Eno večjih žarišč še vedno ostaja Gorenjska. Včeraj je bilo v Kranju odkritih 71 novih okužb, Škofji Loki 33, Radovljici 24 in v Tržiču 19. Za opozarjanje na stike z okuženimi nas lahko obvesti aplikacija #OstaniZdrav. Namestite si jo in obvarujte sebe in svoje najbližje pred okužbo.