Srečanje s fizikom dr. Dušanom Petračem, častnim občanom Mestne občine Kranj

Foto-Mojca-Vizjak-Pavsic

V sredo, 3. oktobra 2018, ste lepo vabljeni v Mestno knjižnico Kranj, kjer se boste lahko srečali s častnim občanom Mestne občine Kranj,  dr. Dušanom Petračem.

S slovenskim fizikom, nekdanjim profesorjem fizike na kranjski gimnaziji, se bo o njegovem življenju pogovarjal ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Franci Rozman. Srečanje bodo kulturno obogatili dijaki Gimnazije Kranj.

Slika: Šimen Zupančič

Dr. Dušan Petrač je osnovno šolo obiskoval v Kropi, v Kranju Gimnazijo Kranj in končal študij fizike na Univerzi v Ljubljani. Po končanem študiju se je leta 1957 zaposlil kot profesor fizike na kranjski gimnaziji, leta 1963 pa odšel v ZDA, kjer je doktoriral na univerzi Kalifornije v Los Angelesu. Disertacija je obravnavala pojave v super tekočem heliju. Prejel je tudi naziv častni občan Los Angelesa. Do upokojitve je bil zaposlen v Laboratoriju za reaktivni pogon ameriške vesoljske agencije NASA v Pasadeni, kjer je postal višji znanstveni svetnik. NASA mu je podelila naziv ambasador osončja. Sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike. Ob neposrednih delovnih zadolžitvah je avtor več kot 30 znanstvenih člankov, aktiven na številnih internih in mednarodnih znanstvenih posvetovanjih v Ameriki, Evropi in na Japonskem.

Prejel je več priznanj in nagrad NASE, posebej za zasluge pri razvoju infrardečih astronomskih satelitov in za eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji. Je svetovalec in član univerze v Stanfordu in Zahodnemu Berlinu, član American Physical Society, Planetary Society, New York Academy of Science, znanstveno raziskovalnega društva Sigma KSI. Znanstvenemu področju vesoljske tehnike je dal neizbrisen pečat v svetovnem merilu.