Sproščanje ukrepov

Slika: Pixabay.com
Vlada je na današnji seji sprejela odlok, po katerem bo dovoljeno gibanje med občinami in zbiranje do deset ljudi, vendar bo podobno kot v večini evropskih držav še vedno veljala policijska ura. Še naprej ostajajo odprti vrtci, v šolo pa se vračajo vsi osnovnošolci. Pouk bo potekal tudi za dijake v izobraževalnih programih nižjega poklicnega izobraževanja, za dijake zaključnih letnikov srednješolskih izobraževalnih programov. V višjih strokovnih šolah ter na univerzah in samostojnih visokošolski zavodih so dodatno dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev.
Po novem bo dovoljeno opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino, ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. Namesto tedenskega testiranja se uvaja možnost za zaposlene, da namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev. Nov odlok od potrošnikov oziroma strank pri koriščenju storitev ne zahteva več negativnega testa na korona virus.
Novost je tudi pri prestopu meje. Vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa je omogočen vsem, ki so že cepljeni in tiste, ki so preboleli Covid-19.
Spremembe začnejo veljati 15. februarja 2021, spremembe ob vstopu v Slovenijo pa 13. februarja.