Sproščanja ukrepov verjetno še ne bo

Slika: Pixabay.com

Včerajšnji podatki o umrlih za posledicami korona virusa so spet šokantni. Umrlo je kar 66 bolnikov, kar je največ do sedaj v enem dnevu. Nič kaj vzpodbudni niso niti podatki o številu okuženih.  Tako so včeraj ob 6.158 testih potrdili 1.627 okužb s korona virusa, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov kar 26,42-odstoten. Čeprav je delež manjši kot v prejšnjih dneh, je še vedno zaskrbljujoč. V bolnišnicah se zdravi 1.304 pacientov s Covid-19, od tega jih 193 potrebuje intenzivno nego.

Kot je sporočil na današnji novinarski konferenci vladni govorec Jelko Kacin, je stanje najslabše na vzhodu države. Pojavljajo se tudi nova žarišča v okolice Ljubljane. To je še posebej zaskrbljujoče za Gorenjsko, saj je veliko delovnih migrantov, ki dnevno odhajajo na delo v osrednjo Slovenijo. Stanje se je nekoliko poslabšalo tudi na Gorenjskem. Tako je bilo včeraj v Kranju 38 novih okužb, Kamniku 28, Preddvoru 19, Tržiču 16 in Škofji Loki 15.

Stanje je slabo tudi v domovih starejših občanov. Včeraj je bilo v domovih 284 novih okužb, od tega 223 pri varovancih. Stanje je zaskrbljujoče tudi v DSO Preddvor, saj so včeraj zaznali 18 novih okužb.

Glede na slabo epidemiološko situacijo sproščanja ukrepov verjetno še ne moremo pričakovati. Včeraj je celo minister za zdravje Tomaž Gantar ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku posredoval poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, čeprav Počivalšek zagovarja postopno sproščanje dejavnosti s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov. Več o sproščanju ali zaostrovanju ukrepov bo znanega po jutrišnji seji Vlade RS.