Spremembe v Zdravstvenem domu, nujni primeri bodo morali na Bled

Slika: gorenjske-lekarne.si

Z začetkom decembra se v Zdravstvenem domu Bohinjska Bistrica obeta nekaj sprememb. Ob zagotavljanju kvalitetnejše oskrbe bolnikov s sočasnim delovanjem dveh ambulant družinske medicine v dopoldanskem času, ob torkih popoldan v Zdravstvenem domu ne bo delovala ambulanta družinske medicine.

Nujne primere bo v tem času prevzel Zdravstveno dom Bled. Predvidoma v januarju, bo zdravstveni dom Bohinjska Bistrica brez družinske zdravnice dvakrat na teden. V kolikor bomo uspešni na še vedno odprtem razpisu za četrtega družinskega zdravnika, bodo družinske ambulante ponovno delovale celodnevno vsak dan, so sporočili.

Tri ambulante družinske medicine nam marsikdo zavida. Tudi to, da si v Bohinju še lahko izbereš osebnega zdravnika, spada med stvari, ki danes niso več samoumevne. Turisti se navdušujejo nad lepo urejenim in za mnoge tujce že kar razkošnim Zdravstvenim domom. Trije timi v ambulantah se trudimo ustvariti in negovati spoštljiv in zaupen odnos z bolniki in drugimi obiskovalci.

Zato v skladu z zahtevami, ki jih postavlja zavarovalnica:

 • pregledujejo bolne,
 • opravljajo preventivne preglede in svetovanje,
 • obiskovalca naročajo na ure in minute,
 • opravijo vse administrativne naloge,
 • urejajo bolniški stalež in izdajajo bolniške liste,
 • napišejo potrebna potrdila,
 • obiščejo bolnike na domu in
 • se trudijo lajšati trpljenje neozdravljivo bolnim s paliativnimi obiski.

 

To so upravičena pričakovanja, ki jih imajo občani. Z veseljem jih v čim večji meri izpolnjujejo, vendar …

Na območju Bohinja je potrebno tudi :

 • izvajati nujno medicinsko pomoč ,
 • ob odsotnostih zdravnika za odrasle ali otroke je potrebno vsestransko oskrbeti tudi njegove bolnike,
 • poskrbeti je potrebno za stanovalce v Domu starejših občanov, ker tam zdravnica dela le enkrat tedensko,
 • v nujnih primerih, ko je potreben prevoz bolnika z reševalnim vozilom v spremstvu zdravnika, je potrebno oditi z njim do bolnišnice na Jesenicah ali včasih tudi v Ljubljani,
 • nuditi zdravstveno oskrbo številnim turistom in dnevnim obiskovalcem,
 • in tudi tiste, ki so se poslovili, je potrebno še zadnjič pregledati.

Za  vse te storitve so prav tako zadolžene iste zdravnice in sestre, ki so polno zaposlene že z ambulanto družinske medicine. In tako ni težko ugotoviti, zakaj naročene ure obiskov v splošni ambulanti ne držijo, zakaj je potrebno na pregled ali obisk pogosto predolgo čakati in zakaj vsa administrativna dela niso opravljena ažurno. In zakaj ekipe redno delajo v naglici, ki vam je poznana.

Prepričani so, da delo na tak način ni več  v skladu s sodobnim načinom obravnave bolnikov, ki cenijo svoj čas in ki pričakujejo strokovno najboljše in njim prilagojeno zdravljenje. In zavedajo pa se, da takó organizirano delo tudi njih postavlja pred  odločitve, ki po pravilih stroke sploh ne bi smele obstajati.

 

Enak problem je poznan večini družinskih ambulant po Sloveniji. Zaradi zelo perečega pomanjkanja zdravnic in zdravnikov družinske in urgentne medicine in zaradi nedorečenosti organizacije sistema nujne medicinske pomoči, se s podobnimi problemi spopadajo tudi drugi. Vendar stanje ni več vzdržno, družinski zdravniki postajamo izčrpani, če ne že izgoreli.

Ker se velikih problemov večinoma ne da rešiti na hitro, poskušajo z majhnimi koraki. Upajo pa, da bodo prvi sprejeti ukrepi pomenili korak v smeri, da bi vsaj nekajkrat tedensko ambulante družinske medicine bile samo to in bi lahko v njih brez naglice in v dogovorjenih časovnih okvirih nudili svoje znanje in pozornost v določeni ambulanti opredeljenim bolnikom.

 

Vsi udeleženi so se odločili, da bodo s tem namenom ambulante družinske medicine enkrat tedensko delovale sočasno dopoldne in bosta na tak način ena ali dve ekipi lahko posvetili samo osnovnemu namenu,  družinski medicini. To je majhen korak, a morda začetni kamen tlakovanja ceste k družinski medicini, ki bo nudila zadovoljstvo bolnikom in tudi zdravnikom in sestram predstavljala delovno okolje, ki ga bodo zapuščali zadovoljni in z energijo za napredek in izboljšave. V ZD Bohinjska Bistrica menijo, da  bo to signal obstoječim družinskim zdravnikom, da bodo vztrajali in mladim, da se bodo odločili za specializacijo in prišli.  Zdravstveni delavci smo ponosni na poklic, ki smo si ga izbrali in iskreno želimo, da je ta odločitev v korist in veselje nas vseh, so še dodali.