Sprejet načrt sproščanja ukrepov

Slika: Pixabay.com

Na današnji vladni novinarski konferenci je bila predstavljena strategija sproščanja proti koronskih ukrepov, ki temeljijo na dveh pogojih, in sicer povprečja okuženih in števila bolnikov v bolnišnicah v sedemdnevnem obdobju. Kot je povedal minister Tomaž Gantar, bo za sprostitev ukrepov zadostoval že en dosežen pogoj.

 

Za vstop v drugo fazo dovolj izpolnitev enega pogoja

Sproščanje ukrepov je predvideno v več fazah, ki so jih označili z različnimi barvami. Trenutno smo še v najslabši, črni fazi, saj je sedemdnevno povprečje okužb 1461, hospitaliziranih pa je 1289 bolnikov s covidom-19. V črni fazi bomo ostali, dokler bosta presežena oba pogoja, več kot 1.350 dnevnih okužb s korona virusom in več kot 1.200 hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh. Pri tej fazi ostanejo vsi sprejeti proti koronski ukrepi v veljavi.

 

Vir:www.vlada.si

Rdeča faza – manj kot 1.350 dnevnih okužb s korona virusom in manj kot 1.200 hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh.

V tej fazi se ponovno vzpostavi javni potniški promet, odprli se bodo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji in manikira/pedikura.

Oranžna faza – manj kot 1.000 dnevnih okužb s korona virusom in manj kot 1.000 hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh.

V tej fazi se odprejo vrtci in šole za prvo triado, smučišča, odpravi se prepoved prehoda občinskih meja in dovoli zbiranje do 10 oseb.

Rumena faza – manj kot 600 dnevnih okužb s korona virusom in manj kot 500 hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh.

Pri tej fazi se bodo v šolo vrnili tudi preostali učenci in dijaki zaključnih letnikov srednje šole, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja za vse občine in ne bo več omejitev gibanja v nočnih urah.

Zelena faza – manj kot 300 novih okužb na dan

V tej fazi je predvidena odprava vseh omejitev ob upoštevanju splošnih higienskih ukrepov.