Slovenci osmi

Slika: www.pokljuka2021.si

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki je Norveška prišla do naslova svetovnih prvakov v moški štafeti, po tem ko se je zgodaj popoldne zlata veselila tudi njihova ženska četverica. Srebro v moški konkurenci so si priborili Švedi, bron pa Rusi. Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar so bili osmi.

Za slovensko moško štafeto so nastopili Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Alex Cisar. Začel je Miha Dovžan, ki je imel tokrat nekaj težav na strelišču. V leže je zgrešil enkrat in moral popravljati, v stoje pa je bil uspešen šele v tretji popravi in se tako za las izognil kazenskemu krogu. To je prineslo nekaj izgube časa, a je nadoknadil v teku in Jakovu Faku predal kot deveti. Fak je odlično opravil s streljanjem leže, saj je streljal zelo hitro in natančno, podrl je vseh pet tarč, ter strelsko mesto zapustil kot peti. Tudi v stoje je pokazal dober nastop, peti strel je sicer zgrešil, a bil uspešen že v prvi popravi, tako da je tudi z drugega streljanja odšel na petem mestu. V teku je nato še pridobil in predal kot četrti, s 26 sekundami zaostanka za Norvežani.

“V sprintu smo izgubili proti Nemcem. Bi pa izpostavil moštveni duh, saj je ekipa delovala homogeno. Nihče ni naredil večje napake, vsi so odtekli po najboljših močeh. Na koncu biti minuto in 58 sekund za Norvežani ter dobrih 50 sekund za medaljo je za to ekipo kar presežek. Vsi so svoje delo opravili zelo dobro,” je slovenske nastope ocenil trener Uroš Velepec.

Kot tretji se je na progo podal Rok Tršan, ki je v streljanju leže zgrešil enkrat, a bil uspešen v prvi popravi, tako da je s strelišča odšel kot šesti. Z odličnim streljanjem stoje, kjer je bil stoodstoten, pa je pridobil mesto in proti predaji odšel kot peti. V teku je izgubil dve mesti ter z razmeroma majhnim zaostankom Alexu Cisarju predal kot sedmi. Svetovni mladinski prvak iz leta 2019 je leže zgrešil dvakrat, a z dvema popravama s strelišča odhitel kot sedmi. Dvajsetletnik je stoje streljal brezhibno in s petimi pokritimi tarčami s strelišča odšel na šestem mestu. V napetem tekaškem dvoboju je najprej moral priznati premoč Italijanu Dominiku Windischu, v zadnjih metrih pa še Nemcu Benediktu Dollu, tako da je bila Slovenija na koncu osma.