Šest medalj za slovenske balinarje

Slika: Pixabay

V Casablanci (Maroko), se je v soboto končalo letošnje svetovno prvenstvo. Slovenska balinarska reprezentanca je zadržala primat najboljše balinarske reprezentance, ki ga v svojih rokah drži vse od leta 2011, seveda ko govorimo o svetovnih prvenstvih.

Tretjič v zgodovini so balinarji Slovenije osvojili vse razpoložljive kolajne – tri zlate, eno srebrno in dva brona. Najuspešnejši balinar prvenstva je zagotovo Kranjčan Davor Janžič z dvema osvojenima naslovoma svetovnega prvaka. Kolajne je osvojilo kar dvanajst reprezentanc; edini, ki so sledili neverjetnim Slovencem, pa so bili balinarji iz sosednje Hrvaške. Najbolj razočarani so zagotovo v francoskemu in italijanskemu taboru.

V igri dvojic sta naslov svetovnega prvaka osvojila Davor Janžič in Jure Kozjek. Za Davorja je to že tretji naslov v tej disciplini, po zmagi z Moličnikom leta 2005 in Tonejcem leta 2009. Janžič je slavil tudi v natančnemu zbijanju, ko je v dramatični končnici uspel zadeti balina in po letu 2011 še drugič slavil v tej zahtevni disciplini.

Tretje zlato za Slovenijo je osvojil Anže Petrič, ki je v neverjetnemu finalu Hrvatu Leu Brniću preprečil dvojno krono. Zmagovalca smo dobili šele po podaljšku katerem je bil bolj zbran slovenski reprezentant.

Jeseničan Dejan Tonejc je po dveh zaporednih osvojenih lovorikah v igri bližanja in zbijanja v krog v svojem tretjem zaporednem finalu klonil. V finalu je moral priznati premoč nepopustljivemu reprezentantu Tunizije.

V klasični igri posamezno je Jure Kozjek že tretjič branil naslov svetovnega prvaka, v polfinalu pa mu je pot do četrtega zaporednega zmagoslavja preprečil izjemni Argentinec Guillermo Montemerlo, ki je v finalu ugnal tudi Hrvata Ćubelo.

Bronasto kolajno je osvojila tudi slovenska štafeta v zasedbi Anže Petrič – Gregor Oprešnik, ki je nastopila po pričakovanih, tretjič zapored pa so v tej disciplini zmagali Hrvatje.

Jože Marinček