Policijski helikopter je z dežurno ekipo GRZS samo danes v gore do 18. ure poletel že 6-krat. Tri reševanja so bila opravljena zjutraj, eno opoldan, dve pa popoldan. Zjutraj so se reševanja serijsko zvrstila na Kamniškem sedlu zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku; na Kredarici zaradi slabosti in na Sedmerih jezerih zaradi poškodbe noge.

Opoldan je helikopter z dežurno ekipo na območju Krna znova pomagal zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku; popoldan pa še na Viševniku in še drugič na območju Kredarice. Na Viševniku je pohodnik padel na poti in se poškodoval po glavi, na Kredarici pa reševanje še traja, otežujejo pa ga že slabše vremenske razmere in močnejši veter. Zato so v reševanje vključeni tudi gorski reševalci na tleh.

Število nesreč narašča. Od začetka meseca je bilo helikopterskih reševanj že 33, od sredine meseca je samo en dan minil brez vključitve helikopterja v akcije. Največ helikopterskih posredovanj je bilo v Julijskih Alpah (19) in na zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh (11). V šestih primerih – v vseh primerih gre za tujce – je nesrečam in posledično reševanjem botrovala tudi neustrezna oprema in slaba priprava na turo, saj so se tujci v nevarnih situacijah znašli predvsem zaradi stika s snegom, ki v visokogorju še vztraja.

Zato policija znova opozarja na previdnost in večji poudarek na ustrezni informiranosti in opremljenosti. Poleg snega tveganje v gorah močno povečuje tudi vročina. Zato k previdnosti pozivajo tudi pohodnike z različnimi bolezenskimi stanji in tiste, ki so slabše pripravljeni. Pazite nase.

 

Spletno uredništvo
Vir: PU Kranj