S krepko večino do ministrskega položaja

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. (Foto: STA)

42-letni zdravnik internist Janez Poklukar je bil na današnji seji državnega zbora s 50 glasovi za in 31 proti potrjen za novega ministra za zdravje. Je osemnajsti minister za zdravje doslej in tretji v tej vladi, med svoje prve naloge na ministrskem položaju pa je uvrstil spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Predsednik vlade Janez Janša je na seji Državnega zbora ob obrazložitvi predloga predstavil kandidaturo. Kot je povedal, je Janez Poklukar zaključil študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Njegovo prvo delovno mesto je bila Splošna bolnišnica Jesenice. Tam je v začetku leta 2013 postal tudi predstojnik Oddelka za interno medicino, kjer je bil odgovoren za organizacijsko, strokovno, pa tudi poslovno vodenje oddelka. Že leto kasneje je postal vršilec dolžnosti in pozneje tudi direktor Splošne bolnišnice Jesenice in to bolnišnico je uspešno vodil vse do julija leta 2019. V tem času pa je uspešno zaključil tudi njeno sanacijo. Do imenovanja za ministra je bil direktor UKC Ljubljana.

“Gospod Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovno kompetence prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti pa tudi pomanjkljivosti,” je povedal predsednik vlade. Dodal je, da se je kandidat za ministra podrobneje predstavil na dolgem zaslišanju na delovnem telesu Državnega zbora, kjer je odgovarjal na številna vprašanja. “Izzivi, ki so pred njim so veliki, zelo zahtevni in na tem mestu se mu tudi zahvaljujem, da je te izzive sprejel. Zahvaljujem se tudi vam, ker ste mu na matičnem delovnem telesu namenili veliko podporo,” je še povedal predsednik vlade Janez Janša.