Prvi šolski teden bodo redarji in policisti prežali na telefoniranje, hitrost in uporabo varnostnega pasu

Slika: Pixabay.com

Za več prometne varnosti pred začetkom šole

Medobčinski redarji bodo ta teden opravili ogled vseh okolic šol in vrtcev ter šolskih poti. Glede na ugotovitve bo občina Kranj poskrbela za ureditev morebitnih pomanjkljivosti. K sodelovanju za izboljšanje varnih poti v šolo pozivajo tudi občane, ki bivajo v bližini izobraževalnih institucij, saj ti najbolje poznajo svoje bližnje okolje. Ob tem pa redarji podajajo tudi nekaj nasvetov za boljšo prometno varnost vseh in za prihodnji teden napovedujejo poostrene nadzore v okolici šol.

Čez teden dni, ko se začne novo šolsko leto, bodo ceste in pločniki spet polni otrok in mladine, zato Medobčinski inšpektorat Kranj (MIK) že zdaj poziva k večji previdnosti in pozornosti vseh udeležencev v prometu. Da bi bila prometna varnost otrok še boljša, bodo medobčinski redarji ta teden opravili ogled okolic vseh šol in vrtcev ter šolskih poti, nato pa morebitne pomanjkljivosti odpravili v sodelovanju z MOK. Pri tem računajo tudi na pomoč občanov in sicer občani sporočite na elektronski naslov [email protected], če je v vaši bližnji okolici pomanjkljiva ali dotrajana cestna oprema, ki lahko zmanjšuje prometno varnost.

V začetku prihodnjega tedna bodo medobčinski redarji skupaj s Policijo izvajali poostrene nadzore v okolici šol in vrtcev, pri čemer bodo največ pozornosti namenjali kontroli hitrosti vožnje, uporabi mobilnih telefonov in varnostih pasov med vožnjo, uporabi zaščitne čelade …

Prilagodite hitrost vožnje
Vsi udeleženci v prometu lahko pripomoremo k boljši prometni varnosti – ta se v MOK dolgoročno že izboljšuje. Še vedno so problematične številne prekoračitve hitrosti, kar poskušajo medobčinski redarji zajeziti tudi s postavljanjem prikazovalnikov hitrosti in kontrolnimi meritvami hitrosti na problematičnih odsekih. Od septembra dalje jih bodo, na primer, znova začeli izvajati na Gregorčičevi ulici.

Včasih pa ni dovolj niti to, kar se je pred kratkim izkazalo na Golniku. Tam so redarji zabeležili, kako je vozilo, namenjeno šoli vožnje, namesto 50 km/h vozilo kar 66 km/h, in to kljub opozorilu na elektronskem prikazovalniku, kljub spolzkemu cestišču in kljub bližini križišča s prehodom za pešce. Gre za hujšo kršitev, za katero je predpisana globa v višini 250 evrov in tri kazenske točke.
V kratkem se začenja šola, kar je še en razlog več za dodatno previdnost.