Prva zakonca na Everestu

Slika: www.stremfelj.si

Pred tridesetimi leti sta Kranjčana Marija in Andrej Štremfelj kot prvi zakonski par na svetu stopila na vrh najvišje gore sveta Everest. Vrh sta dosegla 7.10.1990. Andrej je na vrh kot prvi Slovenec stopil že leta 1979, njun skupni Everest se je zgodil 11 let kasneje. Marija je ob tem postala prva in še vedno edina Slovenka, ki ji je uspel vzpon na najvišji vrh, ter trinajsta na svetu. Njun podvig je zapisan tudi v Guinessovi knjigi kot vzpon prvega zakonskega para na Everest.

 

Častna občana Kranja

Marija in Andrej Štremfelj sta leta 2019 prejela tudi naziv častni občan Kranja. Marija je dolgoletna profesorica biologije na Gimnaziji Kranj, hkrati pa še alpinistka, športna plezalka in gorska vodnica. V alpinistični odsek Kranj se je vpisala leta 1975 in do danes opravila številne alpinistične vzpone doma in v tujini. Andrej  je alpinist in gorski vodnik, eden najboljših himalajskih plezalcev na svetu. V svoji bogati alpinistični karieri je bil na sedemnajstih odpravah v Himalajo in še na šestih v druga tuja gorstva. Še vedno je edini Slovenec, ki je bil dvakrat na najvišjem vrhu sveta. Leta 2019 je na gorniškem festivalu Ladek na Poljskem dobil zlati cepin za življenjsko delo.

Objem na vrhu sveta

Te dni je izšla knjiga Objem na vrhu sveta, ki je posvečena prav trideseti obletnici vzpona na Everest. V njej je opisana pot na najvišjo goro sveta in opisujeta svoja občutja, ki jih prinašajo osvojeni vrhovi. Knjiga je nastala letos spomladi, pisala sta jo vsak posebej in na koncu sta svoja občutja združila v knjigi.