Prva cepiva že konec decembra

Slika: Pixabay.com

Po zasedanju Evropskega sveta je predsednik vlade Janez Janša povedal, da bo prvo, Pfizerjevo cepivo na voljo najpozneje 27. decembra, verjetno pa že prej. Glavni razlog, da so cepivo v Veliki Britaniji že odobrili, v EU pa ne, je po mnenju predsednika vlade ta, da je postopek verifikacije v EU bolj zapleten. Evropska agencija za zdravila (EMA) je sestavljena tako, da v njenem širšem okviru sodelujejo tudi nacionalne agencije. Potrebno je strokovno soglasje in trenutno manjka še soglasje dveh držav.

Evropa bo tako dobila 100-odstotno preverjeno in testirano cepivo, za katerim ne bo stal le en nacionalni organ za verifikacijo, ampak organi vseh držav članic, kar pomeni, da bo varnost dejansko 100-odstotna, je poudaril predsednik vlade. “Cepivo zaradi shranjevanja pri nizki temperaturi zahteva precej logističnega napora.” Povedal je, da so se voditelji na zasedanju Evropskega sveta dogovorili, da bodo cepivo dobile vse države, vse na isti dan. Da bodo cepljenje začele v istem dnevu oziroma tednu in da se bo razdelilo sorazmerno glede na število prebivalcev. Najpozneje do sredine januarja bo na voljo tudi drugo cepivo, ki bo razdeljeno na enak način in po enakih postopkih kot prvo. V prvi polovici januarja lahko računamo na začetek cepljenja najbolj ranljivih skupin v vseh državah EU z dvema preverjenima in odobrenima cepivoma. Ker pa odmerkov cepiv na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta.

Premier Janša je opozoril tudi na neznanke glede imunosti in na nujnost uporabe hitrih testov v zdravstvu, pri negi starejših, v kritični infrastrukturi in zelo verjetno tudi v šolstvu. “Dobili smo koristne informacije tistih držav, ki so že izvajale množično testiranje. Vemo, kaj se obnese in kaj ne. Da virus izgine iz populacije, se mora cepiti 70 % prebivalstva v vsaki državi članici.”

Spomnil je tudi, da je v Sloveniji že na voljo aplikacija za naročanje na cepljenje. “Prej se nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne spada v rizično skupino ali med zdravstveno osebje, ki bo prvo prejelo cepivo.”