Prostofer – brezplačen prevoz starejših občanov v Radovljici

Slika: Občina Radovljica

Z 9. septembrom tudi v Radovljico prihaja prostovoljski projekt Zavoda Zlata mreža – Prostofer, ki bo starejšim občanom brez lastnega prevoza omogočal brezplačne prevoze do zdravstvenih in drugih javnih ustanov, v trgovine in na druge lokacije.

Prevozi se bodo izvajali z novim električnim vozilom, ki ga je zagotovila Občina Radovljica, izvajali pa jih bodo prostovoljci, prostoferji. V prostorih občinske uprave je včeraj potekalo usposabljanje prostovoljnih voznikov, preizkusili pa so se tudi v praktični vožnji novega električnega vozila.

Odziv prostovoljnih voznikov, ki so se pripravljeni vključiti v projekt in s prostovoljnim delom pomagati starejšim soobčanom, je bil izredno velik. Usposabljanja se je udeležilo 11 prostovoljcev.

Projekt je zastavljen tako, da bo uporabnik, ki potrebuje prevoz, poklical na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 klicnega centra, le-ta bo med prostovoljci poiskal voznika in organiziral prevoz. Prevozi bodo omogočeni od ponedeljka do petka, predvidoma med 8. in 16. uro, potrebno pa jih je naročiti tri dni prej.

Uvajanje projekta Prostofer je odziv na zaznane potrebe v občini. Z njim želijo prispevati k izboljšanju mobilnosti starejših in s tem povečati socialno vključenost starejših na splošno. Projekt Prostofer prav tako krepi zavest o prostovoljstvu in medsebojni pomoči med občani.