Projekti za čistejše okolje

Slika: Komunala Kranj

V soboto se je pričel Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letos bodo v ospredju krožne skupnosti in pomen solidarnosti ter sodelovanja na poti v družbo brez odpadkov. Akciji se je pridružilo rekordno število slovenskih akterjev na okoljevarstvenem področju, na Gorenjskem so še posebej aktivni v Komunali Kranj. Tako so že to soboto na tržnici v Kranju delili vrečke za večkratno uporabo za namen shranjevanja sadja in zelenjave ter nakupovanje. Vrečke so sešili v šivalnici Fundacije Vincenca Drakslerja so.p., razdeljevali pa jih bodo tudi v petek na tržnici v Mavčičah.

Slika: Komunala Kranj

Rdeča nit letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov bo Teden zbiranja še uporabnih predmetov, saj so v Komunali Kranj skupaj s socialnim podjetjem Fundacije Vincenca Drakslerja vse aktivnosti prijavili v evropsko mrežo pod skupnim naslovom “Teden zbiranja še uporabnih predmetov za namen ponovne rabe”. Z akcijo vabijo k zbiranju še uporabnih predmetov za namen ponovne rabe. Vse izdelke za katere uporabniki menijo, da jim lahko podaljšajo življenjsko dobo, sprejemajo na zbirnem centru Zarica, v prostorih Fundacije Vincenca Drakslerja. Teden zbiranja še uporabnih predmetov za namen ponovne rabe je namenjen osveščanju ljudi o pomenu ponovne rabe, ki mora postati stalnica v našem življenju, zato predmete za ponovno rabo lahko oddate Fundaciji Vincenca Drakslerja so.p. skozi celo leto.

Ker se občine, v Katerih Komunala Kranj opravlja javno službo ravnanja z odpadki, vključujejo v proces Zero Waste, bodo v Komunali Kranj izvedli tudi akcijo “Odprimo vrata družbi brez odpadkov!”, v kateri bodo skupaj z učenci, starostniki, skavti in ostalimi zainteresiranimi z odpadki polepili besedo JA in opozorili na nujnost ponovne uporabe in zmanjševanja količin odpadkov. Vrata z napisi bodo še nekaj časa ostala v opomin na obiskanih mestih v občinah, kot pravijo na komunali, pa jih bodo  uporabili udi v namene osveščanja v prihodnjih akcijah.

Najprej pa bodo na Komunali Kranj pometli pred svojimi vrati, saj so v svoje prostore namestili interne ekološke otoke, poleg tega pa bodo na treh lokacijah podjetja namestili prenovljene omare, ki bodo služile za “Izmenjevalnico-stalnico”, kamor bodo zaposleni lahko prinesli čim več uporabnih predmetov za namen ponovne rabe.