Prestižen naziv za Kranj

Evropska komisija je po včerajšnjih finalnih predstavitvah v Bruslju imenovala Kranj za evropsko destinacijo odličnosti 2023. Kranj si je naziv zagotovil na področju trajnostnega turizma. Evropske destinacije odličnosti so pobuda Evropske unije, ki jo izvaja Evropska komisija. Glavni namen je prepoznati in nagraditi manjše destinacije za njihove uspešne prakse zelenega prehoda in strategije za spodbujanje trajnostnega turizma. Osrednja tema projekta EDEN je namreč prav spodbujanje trajnostnega razvoja turizma v destinacijah, saj tovrstne prakse prinašajo dodano vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem.

Skupaj je za nagrado Evropska destinacija odličnosti tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri, in sicer poleg Kranja še Grevena iz Grčije in Larnake iz Cipra. Organizator natečaja je vse tri finaliste povabil, da svoje kandidature predstavijo pred evropsko žirijo v Bruslju. Kranj je žirijo navdušil ne le z dosežki na področju trajnostnega turizma, ampak tudi s konkretnim programom aktivnosti, ki jih Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Mestna občina Kranj nameravata izvesti v letu 2023. Izstopal je tudi po tem, da so trajnostna prizadevanja Kranja vzor drugim destinacijam.

Kot so zapisali na Mestni občini Kranj, bo Kranj kot zmagovalna destinacija v evropskem prostoru predstavljen kot pionir trajnostnega turizma, zavezan ciljem evropskega zelenega dogovora. Poleg celoletne promocije bo Kranj v letu 2023 prejel še strokovno podporo pri promociji destinacijske blagovne znamke, trajnostnih prizadevanj in dogodkov. Kot evropska destinacija odličnosti bo sodeloval tudi pri smernicah trajnostnega turizma za prihodnost tako v okviru evropske turistične industrije kot na mednarodnem prizorišču.