Prestavili 60 ton težko kapelico

Ob rekonstrukciji ceste Mavčiče – Breg je bilo potrebno prestaviti tudi kapelico iz druge polovice 19. stoletja na 60 metrov bolj severno lokacijo na drugi strani ceste. Kot pravijo na Mestni občini Kranj, gre za največji objekt, ki so ga na območju občine prestavili v enem kosu. Kapelica s tlorisom 3,5 x 3,5 metra je skupaj z ojačitvami, narejenimi prav za to prestavitev, tehtala prek 60 ton. Kapelico so zaradi zahtevnosti izvedbe na prestavitev pripravljali približno en mesec. Vsa dela so potekala pod nadzorom statika in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prestavljanje kapelice si je na prizorišču ogledal tudi župan Matjaž Rakovec skupaj s predsednikom KS Mavčiče Marjanom Tušarjem.

Ob prestavitvi kapelice je župan Rakovec povedal: »Obnova ceste lepo napreduje, sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili. Sem pa navdušen nad ogledom prestavljanja kapelice in kako elegantno so vsi v verigi izpeljali zahtevno nalogo. Prav je in tudi pomembno, da varujemo in ohranjamo kulturno dediščino v občini.«

Kapelica zdaj kot del Jurjeve domačije

Prestavljena kapelica je posvečena sveti družini. Slikar in freskant Matija Bradaška je bil tisti, ki je poskrbel za njeno prvotno poslikavo. Med cerkvenimi naročniki je bil zaradi všečnosti in cenovne dostopnosti zelo priljubljen. Bil je tudi član Društva za krščansko umetnost. Največ njegovih del je na Gorenjskem, najdemo pa jih tudi drugod po Sloveniji. Da je kapelica nastala v drugi polovici 19. stoletja, potrjuje njegovo avtorstvo poslikav. V Register kulturne dediščine je vpisana od leta 2005 z opisom: »Zidana klasicistična kapelica odprtega tipa z dvokapno streho, zadaj na čop. Pravokotni tloris s polkrožnim apsidalnim zaključkom.« Notranje freske sta obnovila zakonca Irena Jeras Dimovski in Boge Dimovski leta 2006. Zunanjih poslikav se ni obnavljalo.