Prešernov smenj letos malo drugače

Jutri se bomo ob slovenskem kulturnem prazniku spomnili največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. V preteklih letih je bil v tem času Kranj najbolj oblegano slovensko mesto, saj so množice prihajale na eno največjih prireditev v Kranju, Prešernov smenj. Letos bo Prešernov smenj drugačen, predvsem virtualen, vrhunec pa bo dosegel s predstavitvijo letošnjih Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada.

Mestna občina Kranj ob 8. februarju nadaljuje z novimi razstavami v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Nova razstava, ki bo na ogled dober mesec, predstavlja letošnje prejemnike najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta Feri Lainšček in Marko Mušič, prejemniki nagrade Prešernovega sklada pa Matjaž Ivanišin, Brane Senegačnik, Tomi Janežič, Sandi Červek, Lana Trotovšek in arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc iz ateljeja Jereb in Budja arhitekti. Mojstrsko jih je v objektiv ujel fotograf Tone Stojko. Razstava portretov bo na ogled tudi v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj.

Bogat kulturni program ob 8. februarju, ki poteka že dva dni, pa bo dosegel vrhunec jutri z virtualnim odprtjem kulturnega dogajanja. Po uvodnem pozdravu župana MOK Matjaža Rakovca ob 11. uri bo sledila predstavitev monografije Prešernovi nagrajenci za fotografijo, v kateri so predstavljeni nagrajenci iz preteklih let, to so priznani fotografi Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Milan Pajk, Tone Stojko, Zmago Jeraj in Boris Gaberščik. Z izbranimi se bosta pogovarjala kustos Gorenjskega muzeja ddr. Damir Globočnik in vodja Galerije Prešernovih nagrajencev mag. Marko Arnež. Kulturnike bo nagovoril podžupan MOK Janez Černe. Ob 17. uri bosta v okviru Shoda muz na kranjskem Parnasi 2021 nagrajence nagovorila kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič. Po spletnem odprtju fotografske razstave portretov letošnjih lavreatov pa bo sledil še pogovor z njimi, ki ga bo moderirala novinarka Patricija Maličev. Na kulturni praznik bosta minister za kulturo Vasko Simoniti in kranjski podžupan Janez Černe predvidoma ob 12.30 položila venec na grob dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju.