Preko vikenda so policisti zasegli 5 vozil, izstopajo pa vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola; tudi hujša nesreča motorista

Gorenjski komunikacijsko operativni center je posredoval podatke o naslednji dogodkih:

 • Pri Gozd Martuljku je včeraj popoldne med prehitevanjem drugega vozila padel motorist. Motorist se je hudo telesno poškodoval. Po padcu je obležal ob robu ceste, motorno kolo pa je po drsenju silovito trčilo v avtomobil, ki je vozil nasproti. Motorist je bil s kraja najprej  odpeljan v jeseniško bolnišnico, od tam pa s helikopterjem v ljubljanski klinični center.

  Slika: PU Kranj

Nesreči so v veliki meri botrovali dež, mokra cesta in neprilagojena hitrost. Vožnja v slabih vremenskih razmerah je za motoriste zelo nevarna in močno povečuje tveganje za nesrečo. Na delu, kjer se je zgodila nesreča, je asfaltna površina nova, oprijem pa je zato je slabši. Ne glede na to, je tudi sicer je v takih razmerah treba voziti počasneje, izogibati se je treba prehitevanjem, zavirati je treba mehko in s previdno vožnjo preprečevati zdrs kolesa. Vožnja z motornim kolesom je v takih razmerah zelo zahtevna in ni priporočljiva.

 • Na Trati so v petek dopoldne  trčila tri vozila. Nesrečo je povzročila voznica, ki je na križišči izsilila prednost in tako povzročila trčenje z dvema drugima voznikoma. V nesreči so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe.

Zasegi vozil in precej alkohola, tudi kritične vrednosti

Preko vikenda so policisti zasegli kar pet motornih vozil, od tega tri osebne
avtomobile ter po en traktor in moped. Vozila so bila zasežena, ker so bili vozniki:

 • brez vozniških dovoljenj,
 • eden pa tudi močno pod vplivom alkohola. Ta je na testu alkoholiziranosti napihal preko treh promilov (1,54 mg/l). Voznik je v takem stanju na Jesenicah na parkirišču povzročil tudi prometno nesrečo z materialno škodo. Po dejanju je s kraja pobegnil, vendar so ga policisti izsledili in proti njemu vodijo postopek.

Danes ponoči sta se zgodili dve prometni nesreči in tudi v teh dveh primerih sta bila voznika pod vplivom alkohola:

 • prvi je vozil po napačni strani in nesrečo povzročil v Železnikih, napihal je 0,68 mg/l,
 • drugi pa je povzročil nesrečo zaradi istega razloga povzročil nesrečo v Zg. Bitnjah in 0,58 mg/l alkohola.

V obeh nesrečah je k sreči nastala samo materialna škoda.

Še preden so povzročili nesreče, pa so preko vikenda dovolj zgodaj izločili še kar nekaj voznikov, ki so bili pod vplivom alkohola:

 • v petek v Mošnjah so izločili voznika z 0,82 mg/l alkohola;
 • v soboto je bil zaradi nezanesljive vožnje  na gorenjski avtocesti iz prometa izločen voznik z 1,25 mg/l alkohola, ki je bil tudi pridržan;
 • na Primskovem so policisti vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog;
 • v Lescah je bil na vožnji dobljen voznik z 0,90 mg/l alkohola;
 • danes ponoči pa je v Svetem duhu pijan voznik na vozišču ceste, kjer se proti
  Škofji Loki odvija promet, za volanom celo zaspal. Preizkus alkoholiziranosti pri njem je pokazal rezultat 0,83 mg/l alkohola.

Alkohol je zelo nevaren že pri bistveno nižjih stopnjah, pri vrednostih, ki so jih ugotovili ta vikend, pa voznik ni več sposoben pravilno reagirati v kritičnih situacijah. V takem stanju se voznik:

 • težko, če sploh, se prilagaja hitrim svetlobnim spremembam in je to v slabem vremenu, dežju ter mokri cesti še posebej kritično.
 • Križišča voznik pri teh vrednostih alkohola prevozi večinoma na pamet, ker zaradi zoženega zornega kota oči ne more več pravočasno dojemati, kaj prihaja z njegove leve in desne strani.
 • Praviloma vozi s premajhno varnostno razdaljo, prehitro ali prepočasi,
 • reakcije so prepozne in večinoma napačne,
 • na določene nevarnosti voznik sploh ne reagirat več in vse to povečuje pot ustavljanja in daljša reakcijski čas.

Vožnja pod vplivom alkohola, ne glede na vrednost, je neodgovorna in žalostno je, da je sploh treba še vedno opozarjati: Vozite le trezni!

Statistični podatki kažejo, da je bilo od 1192 nesreč, kar 85 povzročiteljev pod vplivom alkohola. Od več kot  25.000 preizkusov alkoholiziranosti, je bil rezultat pri 886
preizkusih pozitiven.