Pregled kronike: Padci kolesarjev in motorista

vir: policija.si

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 48 urah sprejel:

  • enajst obvestil o prometnih nesrečah,
  • prav teko enajst obvestil o kršitvah javnega reda in miru in sicer 6 kršitev predpisov na javnem kraju in pet v zasebnem prostoru.

S področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in lahka telesna poškodba.

Policisti so obravnavali tri nesreče v naravnem okolju. Dvakrat gre za padce kolesarjev, enkrat pa za padec padalca.

Na avtocesti je bil včeraj zjutraj obravnavan manjši požar na vozilu brez znakov tuje krivde.

V petek zvečer so kranjski policisti obravnavali prijavo vožnje kolesarjev v temi brez luči na območju Brnika. Kolesarjev niso izsledili.

Pravila govorijo: Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani belo svetilko in na zadnji strani rdečo pozicijsko svetilko. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Po odprtju ceste na Ljubelj na območje podora hodi razmeroma veliko pešcev, samih ali s psi, kar zna biti nevarno, ker območje še ni saniramo. Na to so jih včeraj opozarjali tudi tržiški policisti. Vseeno so, kot kaže, sebki in ostale vrste fotografiranja ravno toliko privlačni, da je osebna varnost bolj drugotnega pomena.

Prometna nesreča                                                                                                 

Včeraj popoldan sta okoli 16.30 na avtobusni postaji v Škofji Loki ne prehodu za pešce trčila otrok in kolesar, ki je po nesreči na kraju ustavil in ponudil pomoč. S starši si niso izmenjali podatkov, mati pa je po nesreči otroka odpeljala v zdravstveno ustanovo, kjer so bile ugotovljene lažje poškodbe. Ker gre za prometno nesrečo, ki jo mora zaradi nastalih telesnih poškodb obravnavati policija, prosijo kolesarja, da se zglasi na Policijski postaji Škofja Loka, priče pa za informacije na telefon 113 oziroma 080 1200.

vir;:policija.si

Padec motorista                                                                                                      

V Žireh so policisti včeraj obravnavali padec motorista, ki je zaradi neprilagojene              hitrosti trčil v zadnji del avtomobila, ki se je ustavil pred njim. V nesreči ni bil                     nihče telesno poškodovan. Hitrost je v kombinaciji z ostalimi dejavniki vožnje                razlog za precejšen delež prometnih nesreč motoristov, ki se enako, kot je to                  pri kolesarjih, odraža tudi kot vožnja na prekratki varnostni razdalji in po napačni           strani oziroma v smeri vožnje. Zato vozite previdno in v okviru omejitev s tako        hitrostjo, da ves čas obvladujete vozilo in da se boste lahko normalno ustavili.

Padci kolesarjev                                                                                                     Kranjskogorski policisti so včeraj obravnavali tri padce kolesarjev.

V dveh primerih gre za blažja padca v naravnem okolju v Kranjski Gori, v enem pa za hujši padec in hujše poškodbe. Hujši padec je bil včeraj popoldan obravnavan  na območju Belce. Skupina kolesarjev se je s kolesi preko sedla Jepca spuščala proti Belci, ko je eden od njih na razritem makadamu preko roba ceste padel v potok in se huje poškodoval. Prvo pomoč so mu nudili kolegi, prvi klic reševalcem  na pomoč pa je bil mogoč šele v dolini, ker na območju nesreče ni signala. S kraja ga je odpeljal helikopter. O nesreči policisti še vodijo postopek.

Kriminaliteta

V petek dopoldan je neznani storilec na Kajuhovi ulici v Kranju vlomil v vrtno lopo ob stanovanjski hiši in iz nje odtujil tri kolesa ter orodje.