Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel 20 obvestil o prometnih nesrečah, 14 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in 10 v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari, ponareditev denarja in ponarejanje listin. Policisti so zasegli še tri motorna vozila.

Promet

V nesrečah, ki so se preko vikenda zgodile na gorenjskih cestah, se je več udeležencev telesno poškodovalo.

 • V Šenčurju sta zaradi nepravilne vožnje na krožnem križišču trčila tovorno vozilo in osebni avtomobil;
 • na Hrušici je voznik z osebnim avtomobilom odvzel prednost kolesarju; odvzem prednosti je bil tudi razlog za nesrečo in trčenje dveh osebnih avtomobilov na Bobovku;
 • v Svetem duhu pa se je voznik zaradi neprilagojene hitrosti vožnje z avtomobilom prevrnil na streho.

V teh nesrečah so se udeleženci po podatkih policije lažje poškodovali, v še dveh drugih nesrečah pa huje.

 • Na Bledu je kolesar trčil v otroka, ki je nenadoma pritekel na prometno površino – v nesreči so policisti ugotovili odgovornost starša in proti njemu uvedli prekrškovni postopek;
 •  v Seničnem pa je bil pod cesto najden starejši kolesar, ki je bil s kraja huje poškodovan prepeljan v ljubljanski klinični center. O tej nesreči policisti še zbirajo obvestila in vodijo postopek.

Zasegi droge

 • Gorenjski policisti so med vikendom zaradi prepovedanih drog obravnavali štiri osebe. V Kranju so pri vozniku v redni kontroli prometa našli manjšo količino snovi, ki je zelo verjetno prepovedana droga konoplja, in mu jo zasegli. Odredili so mu še strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovednih drog in ga izločili iz prometa.
 • Na Bledu pa so policisti zaradi prepovedanih drog v treh postopkih na javnih krajih
  obravnavali tri osebe. V kolikor se bo v analizi potrdilo, da so zasežene snovi prepovedana droga, bodo policisti proti kršiteljem vodili prekrškovne postopke.

Nesreči pri delu s hujšimi poškodbami

V petek popoldan se je pri delu v gozdu v Zgornjih Gorjah huje poškodoval moški, ki je naprej podrl, potem pa žagal zagozdeno drevo. Zaradi prenapetosti ga je med žaganjem del drevesa huje poškodoval. Na območju Kranja pa je moškega med delom huje poškodoval puhalnik za seno.

Požar na stanovanjski hiši

V Čirčah je včeraj pogorelo ostrešje nenaseljene stanovanjske hiše v izgradnji, na kateri je bil fotovoltaični sistem. Glede na prva zbrana obvestila je zagorelo pri enem od sestavnih delov tega sistema, ogenj pa se je potem hitro razširil‎ na ostrešje in sam sistem. Oboje je pogorelo. Poškodovan ni bil nihče, z ugotovitvami pa bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo.

Vlomi v objekte

 • V Mošnjah je neznani storilec z naviranjem okna vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlatnino;
 • v Predosljah je bilo vlomljeno v dve stanovanjski hiši – odtujen je bil denar;
 • v Strahinju pa je oškodovanec prijavil tatvino denarja in zlatnine.

V vseh štirih primerih so storilci kazniva dejanja izvršili med daljšo odsotnostjo oziroma dopustovanjem lastnikov. Med dopusti zato svetujemo ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja – premoženja večje vrednosti in večjih zneskov denarja naj lastniki ne hranijo doma, če nimajo ustreznega varovanja, za varnost objekta je priporočljiva kombinacija mehanskih in elektronskih varoval, alarmne naprave in drugi varnostni sistemi, kontroliranje nepremičnine in dogovor z nekom za redne kontrole objekta – naj ne izgleda, kot da nikogar dlje časa ni doma.

Štopar na avtocesti

Gorenjski prometni policisti so v soboto popoldan iz avtoceste v Podbrezjah (Podtabor) odstranili pešca, ki je hodil proti Kranju in štopal. Jeseničana so policisti kaznovali z globo.

To štopanje je bilo nevarno, saj je bil promet zelo gost, pa tudi sicer pešec na avtocesto in hitro cesto ne sme stopiti in se po njej gibati. Se pa lahko zadržujejo na tistih cestah, kjer lahko hodijo pešci. To so npr. ceste v naseljih, postajališča, bencinskih servisi ipd. kraji, kjer so hitrosti majhne, prostora, da voznik ustavi pa je več. Štopa naj se samo v smeri vožnje, zaključi pa naj se na varnih mestih. Avtoštop zaradi nepredvidljivih situacij sicer raje odsvetujemo.

Dogodki v naravnem okolju

Med vikendom se je zgodilo več dogodkov v naravnem okolju, kjer je bilo potrebno posredovanje policistov in reševalcev.

 • V Bohinju se je pri padcu med kanjoningom zaradi neupoštevanja varnostnih navodil v petek opoldan huje poškodovala tujka;
 • v soboto dopoldan si je planinka pri sestopu z Male Mojstrovke poškodovala nogo;
 • s Planike je bila prepeljana planinka, ki je padla zaradi slabosti;
 • iz Doline sedmerih jezer je ekipa za helikoptersko reševanje reševala planinko, ki je
  v gorah obstaja zaradi izčrpanosti in slabosti;
 • še ena planinka je padla pred Vodnikovo kočo in se poškodovala;
 • dva plezalca pa sta ostala zaplezana v Severni Triglavski steni. Oba je rešila ekipa za helikoptersko reševanje v gorah.

Velikokrat so taki dogodki posledice neupoštevanja lastnih zmožnosti, kar sodi v segment načrtovanja ture, ki mora biti prilagojen lastnim sposobnostim, veliko pa k nesrečam doda še neprevidnost. Zato apeliramo na planince in pohodnike, naj upoštevajo osnovna pravila za varno gibanje v gorah in naj ture sploh ne začnejo, če niso ustrezno pripravljeni in prepričani vase.

Preberite si napotke in priporočila za pohodnike!  Odgovorno in premišljeno v hribe

Vir: PU Kranj