Gorenjski operativno komunikacijski center je sprejel šest obvestil o prometnih nesrečah, dve prijavi o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari, ponareditev denarja in ponarejanje listin.

Vlomi in tatvine

V noči iz torka na sredo je bilo v Predosljah vlomljeno v stanovanjsko hiš in odtujili srebrnino.

Danes ponoči pa je storilec v Kranju vlomil v poslovni prostor in odtujil ročne ure.

V kraju Dovje pri Mojstrani je včeraj dopoldan okrog 10. ure neznana ženska vstopila v odklenjeno stanovanjsko hišo, jo pregledala in odtujila denar. Lastnica se je v tem času zadrževala na vrtu, ki je za hišo, na sum tatvine pa so jo opozorili sosedi.

Taka oškodovanja so posledica opuščanja osnovnih samozaščitnih ukrepov in v nekaterih primerih še vedno prevelikega zaupanja do okolice. Zato vrata ponekod ostajajo odklenjena in okna odprta, čeprav v bivališču ni nikogar, ki bi skrbel za lastnino oziroma jo imel pod nadzorom.

Zdrs planinke in napoved akcije

V Gozd Martuljku se je na planinski poti včeraj popoldan poškodovala planinka, ki je zdrsnila na kamniti podlagi. Pri tem si je huje poškodovala nogo.

Vzroki za nesreče so velikokrat povezani s slabšo telesno pripravljenostjo in posledično tudi koncentracijo, kar prispeva k takim zdrsom in padcem.

Zaznana je tudi večja spontanost odhajanja v gore predvsem pri tujcih, ki na določeno turo niso dovolj dobro pripravljeni ali opremljeni in zgolj izkoriščajo možnost zaradi lepega vremena ter navidezno nezahtevnost nekaterih tur v naših gorah.

Zato bodo policisti gorske policijske enote z nadzorniki triglavskega narodnega parka jutri, 18.8.2017 v gorah izvajali preventivne aktivnosti in bodo predvidoma prisotni na turah Vrata – Luknja – Pihavc – Kriški podi – Vrata in Planina Blato – Planina pri jezeru – Sedmera jezera – Komarča – Savica.

Vir: PU Kranj