Pregled dogajanja za 25.10.18

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • osem obvestil o prometnih nesrečah,
  • štiri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter eno v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj vlom in poškodovanje tuje stvari.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo, pridržali pa so tudi voznico pod vplivom alkohola in prepovedali vožnjo vozniku, ki je bil pozitiven na hitri test za prepovedane droge.

Vlom

Neznani storilec je včeraj med 18. in 20. uro v Žiganji vasi v Tržiču vlomil v stanovanjsko hišo. Lastniki ne pogrešajo ničesar.

Ob 19.30 so prijavo o vlomu obravnavali tudi radovljiški policisti. Poklical jih je občan in sporočil, da je v Mošnjah opazil osebo, ki se sumljivo giblje okoli stanovanjske hiše, katere lastniki so bili takrat še odsotni. Po prijavi je neznanec kraj hitro zapustil. Pri hiši so bile
najdene odvite žarnice, kar je okoliščina, ki kaže na to, da se je okoli hiše dejansko nekaj že dogajalo in je to tudi ena od priprav storilcev na vlom.

Take informacije, sploh če so sporočene takoj, lahko bistveno prispevajo k povečanju stopnje varnosti. Zato policisti občane prosijo, naj bodo na svojem območju:

  • pozorni na sumljive osebe ali
  • njihovo neobičajno zadrževanje oziroma početje okoli objektov ali v okolici
  • ter na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva.

Podatke naj takoj, ko so opazili sumljivo okoliščino, sporočijo na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Slika: PU Kranj

Okoliščine, ki jih policisti sicer zaznavajo med preventivnim delom in občanom svetuje naj jih odpravijo so:
1. Okoliščine so kazale na odsotnost. Med odsotnostjo pustite prižgano luč, televizijo ali si vgradite časovna svetlobna stikala, za praznjenje poštnega nabiralnika se dogovorite s sosedom ali z osebo, ki ji zaupate, nekdo naj kontrolira nepremičnino, zagotovite si mehanska in tehnična varovala itd.
2. Okna ali vrata so bila odprta. Storilci najpogosteje vlamljajo skozi okna in vrata, največkrat balkonska. Najlaže vstopijo tam, kjer so okna ali vrata odprta, četudi zgolj na zračenje. Zato okna v vseh nadstropjih in v vseh objektih med svojo odsotnostjo dosledno
zapirajte, vrata pa zaklepajte.
3. Vredni predmeti so bili na vidnem mestu. Vrednejši predmeti na vidnem mestu privlačijo tatove, zato jih pospravite in shranite na varno. Ne hvalite se z vrednimi stvarmi na družbenih omrežjih in pred drugimi.
4. Pred objektom so bili nezavarovani predmeti. Nezavarovani predmeti na dvorišču, npr. vozila, kolesa, orodje, so storilcem najlaže dosegljivi. Ne puščajte jih na vidnem mestu, temveč jih pospravite oz. ustrezno zavarujte.

Trikrat zagoreli zabojniki

Kranjski kriminalisti so včeraj v treh primerih obravnavali požar na komunalnih zabojnikih.

  • Ob 8. uri je zagorel zabojnik za plastično embalažo pri kinu Center.
  • Ob 16.35 je zagorel zabojnik na Stritarjevi 1 (pri izpitnem centru),.
  • Ob 16.55 pa še na Župančičevi 3 na Planini.

O dejanjih kriminalisti še zbirajo obvestila, priče pa prosijo za informacije, ki jih lahko sporočijo na interventno številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.