Pregled dogajanja: Vožnja v napačno smer, voznika so izsledili

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel tri obvestila o prometnih nesrečah, pet prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter tri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.

Vožnja v napačno smer

Včeraj ob 13.40 so policisti na interventno številko 113  sprejeli klic voznika o vožnji v napačno smer po gorenjski avtocesti iz smeri Šenčurja proti Kranju.

Voznik je v napačno smer zapeljal na priključku Kranj vzhod in se v napačno smer je vozil krajši čas. Potem je vozilo obrnil v pravo smer. Policisti so po klicu takoj začeli z zapiranjem uvozov na kritičnem odseku avtoceste ter z aktivnostmi za zagotavljanje varnosti
udeležencev in za izsleditev voznika, ki na vožnji ni bil dobljen. Policisti so ga na podlagi zbranih obvestil od priče (delavca DARSa) izsledili po dogodku. Proti njemu še poteka postopek.

V letošnjem letu so gorenjski policisti vključno z včerajšnjo sprejeli 11 prijav voženj v napačno smer. Prijave so bile sprejete v različnih delih dneva, nanašale pa so se na priključke Hrušica, Podbrezje, Radovljica, Kranj zahod, Kranj vzhod in Lesce. Štiri udeležence so policisti izsledili.

 • Izsledena je bila voznica, ki je januarja peljala v napačno smer od Kranj zahoda proti Ljubljani.
 • Aprila sta bila zaradi vožnje v napačno smer po  avtocesti obravnavana dva voznika. Eden je peljal iz Hrušice proti Lipcam, drugi od Hrušice proti Avstriji.
 • Še četrti voznik je bil obravnavan včeraj.

Vozniki, ki opazijo vožnjo v napačno smer po avtocesti, naj takoj

 • zmanjšajo hitrost,
 • vključijo vse štiri smernike in
 • se umaknejo takemu vozilu.

Takoj, ko je varno, naj o taki vožnji tudi čim prej obvestijo policijo na številko 113. Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo po njegovi desni, torej po prehitevalnem pasu.

Kako ukrepati pri vožnji v napačno smer:

 • ob pridobitvi informacije se takoj premakni iz prehitevalnega na vozni pas in zmanjšaj hitrost;
 • zapusti avtocesto ali se umakni na prvo počivališče;
 • ko opaziš vozilo, ki pelje nasproti, zapelji na odstavni pas, pazi na vozila za sabo, prižgi vse štiri smernike, voznika pa s svetlobnimi znaki in trobljenjem opozarjaj na napako;
 • ne zapelji pred voznika, ki pelje napačno, ker s tem tvegaš hujše trčenje;
 • dogodek takoj prijavi na 113!

Trčenje treh vozil

Policisti so včeraj popoldan na Jesenicah obravnavali trčenje treh vozil, do katerega je prišlo zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji – voznik je  povzročil trčenje z voznikoma pred njim. Po prvih podatkih je lažje poškodovan en udeleženec.

Tatvine

Včeraj ponoči je bil na Planini v Kranju odtujen osebni avtomobil BMW serije 5, letnik 2006, sive barve, reg. oznak KR EJ-504.

Na Primskovem v Kranju pa so policisti opoldan obravnavali tatvino denarnice iz nahrbtnika oškodovanke. Občanka je med nakupovanjem v trgovini nahrbtnik odložila v nakupovalni voziček in ga ni imela ves čas pod nadzorom. Čez čas je ugotovila, da je odprt in da manjka denarnica.