Pregled dogajanja: Več prometnih nesreč kolesarjev in motoristov, v eni povzročiteljica peška.

vir:autowelt.de

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 48 urah sprejel:

 • 18 obvestil o prometnih nesrečah;
 • 26 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 7 v zasebnem prostoru – v obeh segmentih največ zaradi povzročanja hrupa;
 • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari, ponareditev denarja in nasilje v družini.

V petek je bila na območju Tržiča obravnavana smrt padalca, včeraj pa smrt planinca na Malem Triglavu – o obeh nesrečah smo že poročali.

Na Jesenicah je bila obravnavana nesreča pri delu s strojem v podjetju z lažjimi poškodbami.

V petek popoldan je bil v Kranju obravnavan manjši požar v kleti stanovanjskega objekta zaradi okvare naprave brez tuje krivde.

Včeraj so policisti v Kranjski Gori obravnavali pretep v gostinskem obratu. Po podatkih policije ni nihče potreboval zdravniške pomoči. O dogodku policisti še zbirajo obvestila.

V petek zvečer so škofjeloški policisti iz prometa izločili pijanega voznika, pri katerem je elektronski alkotest pokazal rezultat 0,70 mg/l alkohola. V petek je potekal tudi poostren nadzor na alkoholom v prometu.

Previdno v gorah. Preverite razmere, bodite ustrezno pripravljeni in opremljeni.
Motoristi in kolesarji previdno, upoštevajte prometna pravila in se izogibajte tveganjem med vožnjo. Ostali vozniki pa jih predvsem ne spreglejte.

Danes bo tudi na območju Gorenjske potekal del kolesarskega maratona Franja.

Nesreče

Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh obravnavali več prometnih nesreč kolesarjev in motoristov. Med povzročitelji nesreč je bila tudi peška.

V petek so se zgodile tri nesreče kolesarjev, v dveh primerih zaradi neupoštevanja prednosti s strani kolesarjev, v enem pa zaradi nepravilne strani vožnje. Prav tako gre za razlog na strani kolesarke.

V petek sredi dopoldneva so policisti v Tržiču obravnavali nesrečo peške, ki je nenadoma stopila na vozišče. Vanjo je trčil voznik z osebnim avtomobilom, ki je pripeljal z majhno hitrostjo, vendar trčenja vseeno ni uspel preprečiti. Povzročiteljica je peška. Po podatkih policije je utrpela lažje poškodbe.

Nesreče motoristov pa so se v zadnjih dveh dneh zgodile v Žireh, Podkorenu in na Jesenicah.

 • V Žireh je motorist nesrečo povzročil med prehitevanjem.
 • V Podkorenu je motorist pri izstopu iz ovinka zapeljal na nasprotni vozni pas in rahlo trčil v nasproti vozeči avtomobil.
 • Nepravilno prehitevanje je bil tudi razlog za nesrečo motorista na Jesenicah, ki je med prehitevanjem kolone trčil v tovorno vozilo.

Motorista z nesreč v Žireh in Jesenic sta huje poškodovana.

V nesrečah motoristov, kolesarjev in pešcev že pri manjših trkih pride do telesnih poškodb. Zato bi morali ti bolj paziti, bolje spremljati promet, več predvidevati in se manj izpostavljati z manevri, ki jih lahko ogrozijo.

Kriminaliteta

 • V Čadovljah pri Kranju je neznani storilec v petek zvečer vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar.
 • Včeraj ponoči pa je bilo na Jesenicah vlomljeno v osebni avtomobil in odtujena kamera.
 • V Križah pri Tržiču pa je neznanec danes ponoči poškodoval ograjo krajana in povzročil
  manjšo materialno škodo.

Alkohol

V petek zvečer so policisti na območju Kranja poostreno nadzirali treznost voznikov. Ustavili so preko 200 voznikov.

Sedmim je preizkus alkoholiziranosti pokazal pozitiven rezultat, en voznik pa je bil pozitiven
tudi na prepovedane droge. Policisti so ugotovili še 29 drugih kršitev prometih pravil, med njimi zaradi neupoštevanja prometne signalizacije, prehitre vožnje, nepravilne strani vožnje, neuporabe varnostnega pasu in uporabe telefona med vožnjo. V enem primeru so iz prometa izločili še neregistrirano vozilo.