Pregled dogajanja: Številni vlomi. Policisti so delili obvestila, kako se zaščititi pred vlomi in tatvinami.

vir:gelbeseiten.de

Gorenjski operativno komunikacijski center je s do včeraj zjutraj sprejel pet obvestil o prometnih nesrečah, osem prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter tri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli dve vozili.

Ceste so povsod mokre, na manjšo varnost pa vplivajo tudi odpadlo in spolzko listje, umazanija, veje in občasni močnejši sunki vetra, ki so zlasti problematični za enosledna in tovorna vozila s ponjavami. Kolesa in drugi dvokolesniki naj danes zato raje ostanejo doma,
vozniki pa peljite počasneje, na zadostni varnostni razdalji in bolj previdno!

Od Potoč do Jezerskega se je na cesto na več mestih zvalilo tudi nekaj kamenja.

Gorenjski policisti so obravnavali osem vlomov. V enem primeru je bilo vlomljeno v vozilo, v treh primerih v stanovanjske hiše, v štirih pa v objekte za opravljanje dejavnosti.

 • V osebni avtomobil je bilo včeraj vlomljeno med Vodicami in Spodnjim Brnikom. Odtujena je bila denarnica.
 • V stanovanjski hiši je bilo vlomljeno v Vašci. Vloma sta se zgodila med 18. in 21. uro. Odtujena je bila gotovina in nakit, oboje manjše vrednosti.
 • V petek je bilo po 17. uri vlomljeno tudi v hišo v Prezrenjah na območju Radovljice. Odtujen je bil denar.
 • V poslovne objekte pa je bilo vlomljeno na Jesenicah. Gre za vlome v gostinska obrata, prodajalno in frizerski salon.

Policisti po domovih delili nasvete, kako se zaščititi pred vlomi

Gorenjski policisti so včeraj v dvourni kontroli stanovanjskih območij v poštne nabiralnike sicer razdelili kar 70 obvestil lastnikom z nasveti, kako samozaščitno ravnati, ko jih ni doma. Štiri obvestila so pustili tudi lastnikom vozil.

 • Pri večini stanovanjskih hiš, kjer so pustili obvestilo, so imeli lastniki v času njihove odsotnosti odprta vrata ali okna na zračenje ali pa je bila v objektih čista tema.
 • V nekaj primerih so imeli lastniki na dvoriščih nezavarovane stvari (kolesa, mopede), v enem primeru pa je bila hiša odprta, medtem, ko je bil lastnik na vrtu.
 • Zaznali so tudi nekaj vozil, kjer so bili vredni predmeti na vidnih mestih in tudi tem pustili obvestila.

Med delom so z nekaterimi občani tudi osebno navezali stik.

Obvestilo, ki so ga prejeli, je za občane neobvezujoče, v nabiralnik pa so ga policisti odložili, ker jih med preventivnim obhodom ni bilo doma in so jih želeli spodbuditi k samozaščitnemu ravnanju.

Odziv občanov je bil pozitiven, dva občana na škofjeloškem območju sta celo poklicala na policijsko postajo in se zahvalila za opozorilo, ki so jima ga v nabiralniku pustili policisti, saj sta imela v času odsotnosti odprta balkonska vrata oziroma okno.

Ker se začenjajo počitnice ponavljamo nekaj nasvetov:

 • Hiša, ki daje videz, da ni nikogar doma, bo prej tarča tatov.
 • Med odsotnostjo pustite prižgano luč, televizijo ali si vgradite časovna svetlobna stikala, za praznjenje poštnega nabiralnika se dogovorite s sosedom ali z osebo, ki ji zaupate, nekdo naj kontrolira nepremičnino, zagotovite si mehanska in tehnična varovala itd.
 • Storilci najpogosteje vlamljajo skozi okna in vrata, največkrat balkonska. Najlaže vstopijo tam, kjer so okna ali vrata odprta, četudi zgolj na zračenje. Zato okna v vseh nadstropjih in v vseh objektih med svojo odsotnostjo dosledno zapirajte, vrata pa
  zaklepajte.
 • Vrednejši predmeti na vidnem mestu privlačijo tatove, zato jih pospravite in shranite na varno. Ne hvalite se z vrednimi stvarmi na družbenih omrežjih in pred drugimi.
 • Nezavarovani predmeti na dvorišču, npr. vozila, kolesa, orodje, so storilcem najlaže dosegljivi. Ne puščajte jih na vidnem mestu, temveč jih pospravite oz. ustrezno zavarujte.

Občane tudi prosijo, naj bodo na svojem območju pozorni na sumljive osebe ali njihovo neobičajno zadrževanje oziroma početje okoli objektov ali v okolici, ter na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva. Podatke naj prosimo takoj, ko so opazili sumljivo okoliščino, sporočijo na interventno številko policije 113 ali
anonimni telefon policije 080 1200.